Buitenland5 feb '15 15:27Aangepast op 5 feb '15 16:08

Al Qaeda-kopstuk Jemen gedood door drone

Auteur: Eva Oude Elferink

Een kopstuk van Al Qaeda in Jemen, dat de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo opeiste, is bij een drone-aanval om het leven gekomen. Het gaat om Harith al-Nadhari, de man die in een videoboodschap had gedreigd met nieuwe aanslagen in Frankrijk.

Bij de aanval die op 31 januari plaatsvond kwamen nog drie andere mensen om het leven. De identiteit van al-Nadhari is nu pas bekend geworden.

"We weten dat hij een belangrijk figuur was bij Al Qaeda in het zuiden van het Arabische schiereiland. Het is dan ook een overwinning voor de Amerikanen dat ze hem te pakken hebben gekregen", zegt Jan Jaap de Ruiter, arabist aan de Tilburg University.

Het afgelopen jaar vonden er meer dan honderd drone-aanvallen in Zuid-Jemen plaats. Die strijd is altijd doorgegaan, zegt De Ruiter. "Maar juist omdat de aanslag in Parijs onder andere werd opgeëist door deze tak van Al Qaeda zijn ze opnieuw in de belangstelling komen te staan."

Machtsvacuüm
In Jemen was de afgelopen weken sprake van een machtsvacuüm nadat president Abdrabbuh Mansour Hadi eind vorige maand onder druk zijn ontslag indienden. Dit nadat Houthi-rebellen het presidentieel paleis hadden bezet. Vandaag werd bekend dat de Houthi's een nieuwe regering gaan vormen.

Met dit akkoord is in ieder geval voorlopig een burgeroorlog voorkomen, zegt De Ruiter.

"Als je in Jemen aan de macht bent,  heb je eigenlijk alleen macht over de hoofdstad en een kleine regio daaromheen. Het is een land dat ernstig is verdeeld, met hoog bewapende stammen. Wat dat betreft is het eigenlijk te prijzen dat verschillende partijen elkaar nu hebben gevonden in een soort compromis. Daarmee is de fragiele stabiliteit van het land gewaarborgd."

Met de nieuwe regering heeft het Westen ook een wellicht ongewilde bondgenoot erbij gekregen. De sjiietische Houthi's zouden namelijk onder invloed staan van Iran: en dat is weer - net als de VS en Saoedi-Arabië - een vijand van Al Qaeda. De Ruiter: "Daarmee heb je een bizarre coalitie van landen die zich verzetten tegen Al Qaeda."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen