Buitenland5 jan '15 07:11

Autofabrikant Daimler screent elke medewerker op terrorisme

Auteur: Pieter van den Akker

De namen van alle 280 duizend werknemers van de Duitse autofabrikant Daimler worden naast Europese en Amerikaanse lijsten van terreurverdachten gelegd. Dat blijkt uit een artikel van het Duitse weekblad Der Spiegel.

Foto: ANP/EPA - CEO Dieter Zetsche
Foto: ANP/EPA - CEO Dieter Zetsche

Daimler geeft toe al sinds december op deze manier naar haar werknemers te kijken, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. "280 duizend werknemers over de hele wereld worden voortaan elke drie maanden - dus niet één keer - naast een lijst gelegd van terreurverdachten. Het zijn lijsten die in Europa en Amerika worden gehanteerd voor personen die door de autoriteiten worden verdacht van terrorisme. Het zijn niet alleen de werknemers maar ook de sollicitanten."
 

Waarom de concernleiding van Daimler dit gaat doen, is nog niet bekend. "Het is echt uitgelekt, dus er is nog niet op gereageerd."

Juridische kluif
Het besluit leidt direct tot ophef in Duitsland. "Daar zullen ze zich zeker nog voor moeten verantwoorden", verwacht Marseille. "Het zou te maken kunnen hebben met een wettelijke bepaling die, en dat is ook nog niet helemaal duidelijk, inhoudt dat ze voortaan het recht zouden hebben om dit te doen. De operatie wordt geleid door de directeur juridische zaken van Mercedes. Wat zo pikant is, is dat zij een voormalige rechter is bij het Hof in Karlsruhe dat gaat over de grondwet. Dit is iets dat nog een juridische kluif wordt."

Der Spiegel schrijft dat de ondernemingsraad van Daimler al heeft gereageerd. "Die zeggen dat ze er geen problemen mee hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen