Buitenland1 jul '15 08:27Aangepast op 1 jul '15 09:32

Nederlandse hulpverleners helpen Syrische vluchtelingen op Lesbos

Auteur: Pieter van den Akker

Al maanden komen er bootvluchtelingen aan op het Griekse eiland Lesbos, maar er is nog geen enkele hulporganisatie actief. Voor het eerst biedt Stichting Vluchteling noodhulp bínnen Europa. Die hulp was ook meteen nodig, zegt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling vanaf Lesbos.

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

“Wij zijn vannacht uit bed gebeld omdat er een boot zinkende was, hier vlakbij Lesbos. De mensen, 41 Syrische vluchtelingen, zijn van die zinkende boot afgehaald door de kustwacht. Op Lesbos zijn ze door vrijwilligers ontvangen. Zij hebben ons gebeld van: kom hier maar eens kijken.”

Hartverscheurende taferelen met daarbij veel kleine kinderen. Dat is wat Ceelen heeft aangetroffen toen ze ging kijken. “Twee zwangere vrouwen, allemaal drijfnat. De meeste mensen zijn alles kwijt."
 

Verschrikkelijke omstandigheden
“Nu gebeurt er eigenlijk niks. Wij liepen gisteren achter een restauranthoudster aan. Met eigen geld en middelen die de buren inzamelen probeert zij de mensen te helpen als vrijwilliger. Uit alle hoeken en gaten, met melkpoeder voor baby’s, droge kleren, noem maar op. Het is geen houdbare situatie. We moeten kijken naar de allereerste opvang, naar wat we kunnen doen om daarin te faciliteren. Er is medische zorg nodig. Mensen komen ziek aan. Gisteren kwamen twee invalide mensen aan. En dan zijn we nog niet eens in de vluchtelingenkampen geweest waarover wordt verteld dat de omstandigheden er verschrikkelijk zijn.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen