Buitenland4 aug '15 12:16

Lof en kritiek voor klimaatplannen Obama

Auteur: Judith Laanen

Er is geen grotere bedreiging voor onze toekomst dan klimaatverandering, zei president Obama gisteren bij de presentatie van zijn vergaande klimaatplannen. Critici vrezen voor banenverlies en schade aan de economie.

Foto ANP / President Obama
Foto ANP / President Obama

Met zijn nieuwe beleidsplan wil Obama verdere opwarming van de aarde tegengaan. De uitstoot van broeikasgassen moeten sterk teruggebracht worden. De plannen van de president richten zich met name op de krachtcentrales die kool verbranden. Over15 jaar moet hun uitstoot van CO2-gassen ten opzichte van 2005 met 32 procent verminderd zijn.

Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de kolenindustrie. Laat de fractieleider van de Republikeinen, Mitch McConnell, nu ook de staat Kentucky vertegenwoordigen, waar veel steenkool wordt geproduceerd."Ik ga niet zitten toekijken hoe het Witte Huis het op de economie van onze staat gemunt heeft. Ik zal alles blijven doen om dat te bevechten", zei hij in de senaat.

Vrees voor schade aan de economie
Senator McConnell vreest minder werkgelegenheid, een hogere energierekening en gevaar voor de economie. Volgens Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk wijst Obama de criticasters de deur.Obama zegt dat innovatie, waartoe bedrijven gedwongen worden door de maatregelen, juist de werkgelegenheid en de economie zal stimuleren.

Bijzondere bondgenoot
Een "bijzondere bondgenoot" die de president steunt in zijn klimaatplannen is Paus Franciscus, zegt Van Wagtendonk. In september komt de paus naar de VS. Van Wagtendonk: "Zien wat zijn katholieke achterban kan betekenen voor het Amerikaanse gevecht over de nieuwe klimaatregels."

Presidentieel decreet
Obama voert het plan in bij presidentieel decreet. De republikleinen kunnen zijn plan niet zomaar met hun meerderheid in de senaat blokkeren, zegt Van Wagtendonk. "Het gaat om regulering die het federale milieudepartement zonder congressionele instemming kan opleggen aan de verschillende Amerikaanse staten."

Eerdere pogingen klimaatwetten in te voeren, strandden in het Congres. Volgens Obama "is er geen plan b": "We hebben slechts één thuis, we hebben slechts één planeet. Wij zijn de eerste generatie die de impact van klimaatverandering voelt, en de laatste die er wat aan kan doen."

Bekijk het filmpje waarmee Obama zijn plannen aankondigde:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen