Buitenland26 mrt '15 07:23Aangepast op 26 mrt '15 08:29

Internationaal offensief tegen rebellen Jemen gestart

Auteur: Eva Oude Elferink

Bondgenoten van de in het nauw gedreven Jemenitische regering zijn vannacht een grootschalige militaire operatie begonnen om de opmars van Houthi-rebellen tot stilstand te brengen.

Een coalitie van tien landen, waaronder Saoedi-Arabië, Pakistan en Marokko, voert momenteel luchtaanvallen uit op de opstandelingen. Ook is er een zeeblokkade en zijn een aantal militaire vliegvelden is gebombardeerd. Volgens al-Jazeera zijn ook doelen in de hoofdstad bestookt.

Alleen Saoedi-Arabië al heeft naar eigen zeggen 150.000 militairen en honderd gevechtstoestellen ingezet. "Deze actie is bijna even grootschalig als de inval in Irak door de Verenigde Staten en diens bondgenoten", zegt Midden-Oosten-deskundige Alexander Hammelburg. Ook de VS steunen de aanval, zij het op de achtergrond.

 

Er was voor vandaag een overleg met de de Arabische Liga gepland om te spreken over de situatie in Jemen. "Maar de noodzaak was vannacht blijkbaar dusdanig hoog dat is besloten direct actie te ondernemen", zegt Hammelburg.

De internationale coalitie is vele malen krachtiger en professioneler dan de Houthi-rebellen, stelt de Midden-Oosten-deskundige. "De Houthi-rebellen zijn behoorlijk sterk maar hebben absoluut niet de moderne, technische middelen zoals de professionele legers van deze grote landen."

Van gronddtroepen is vooralsnog geen sprake, maar onder andere Egypte, Pakistan en Soedan zouden bereid deze eventueel in te zetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen