Het loopt inmiddels storm op kaartjes voor The Interview
De Hollywoodfilm ‘The Interview’ gaat morgen, eerste kerstdag, tóch in een aantal Amerikaanse bioscopen in première. De filmstudio Sony Pictures had die première vorige week afgelast na een cyberaanval en dreigementen op het internet. Maar nu komt Sony daar gedeeltelijk op terug.
De film is een comedy, een satire… Een bijzonder leeghoofdige tv-ster krijgt een interview aangeboden met de leider van Noord-Korea en dat trekt de aandacht van de CIA. Een goeie kans voor de Amerikanen om Kim Jong-un een kopje kleiner te maken. Dat is de springplank voor een bak aan grappen en grollen én de explosieve dood van de dicator op het witte doek en dat zit ze daar in Pyongyang niet lekker.
Het verhaal is verder bekend: Sony Pictures kreeg een zware cyberaanval te verduren: hackers richtten veel schade aan, niet in de laatste plaats aan het prestige van Sony Pictures en topmensen daar. Bisoscopen en mensen die de film zouden gaan zien werden bedreigd. Sony zwichtte voor de druk. Het werd een internationale rel, met zelfs een prominente bijdrage van president Obama. Die trapte Sony ook nog eens na.
Hij zei dat het afgelasten van de film een heel verkeerde boodschap gaf aan andere types met kwaad in de zin. Sony dus pijnlijk tussen wal en schip gevangen. Prominent Hollywood viel over ze heen, inclusief de twee sterren van The Interview, Seth Rogen en James Franco. Waarop de filmstudio gisteravond opnieuw bakzeil haalde. Het afgelasten van de film werd afgelast.
Niet de grote ketens met elk honderden - zo niet duizenden - bioscoopzalen door het hele land, maar onafhankelijke bioscopen mogen van Sony nu toch zoals gepland morgen, eerste kerstdag, de film gaan vertonen. Enkele tientallen, mogelijk enkele honderden bioscopen zijn dat ook van plan. Wat nog steeds een veel kleiner aantal is dan de duizenden bioscopen tegelijk van de grote nationale ketens die in eerste instantie de film voor de première morgen geboekt hadden.
Of The Interview ook echt ‘art’ is, filmkunst, daar zetten recensenten die de film al gezien hebben vraagtekens bij. Maar daar gaat het niet om. Ook president Obama prees gisteravond in een verklaring het besluit van Sony om de film alsnog vrij te geven voor vertoning. De studio heeft een financiële en een public relations-klap te verwerken gekregen, maar nu loopt het storm op de kaartjes; elke onafhankelijke bioscoop die gisteravond en vannacht liet weten de film te gaan vertonen raakte in een mum van tijd uitverkocht en kondigde nieuwe vertoningen aan.
En daar komen nu mensen uit het hele land van heinde en verre op af. Als het allemaal niet zo echt pijnlijk serieus uit de hand was gelopen voor Sony, zou je haast denken dat het een Hollywood-publiciteitsstunt is geweest…