Eurogroep akkoord met verlenging Grieks steunprogramma
De eurogroep stemt in met verlenging van het steunprogramma voor Griekenland met vier maanden. Dan wordt bekeken of het Griekenland economisch weer zo voor de wind gaat dat het land op eigen benen verder kan, desnoods met een vangnet, zegt minister Dijsselbloem tegen Laurens Boven.
Het is aan de nieuwe Griekse regering om aan te tonen dat hun alternatieve maatregelen even goed zijn voor de Griekse economie. "En die aanpassingen kunnen pas plaatsvinden als we het erover eens zijn dat ze inderdaad even goed zijn. Maar voor ons is het belangrijkste dat de begroting op orde is en blijft, dat de economie weer op de been wordt geholpen en dat de banken stabiel zijn, want dat heeft de afgelopen jaren veel zorgen gebaard.
De hervormingsplannen die Athene heeft ingediend zijn voldoende voor een verlenging. Nu beginnen de procedures in de eurolanden waar het parlement akkoord moet gaan met de verlenging. Dat geldt onder meer voor Nederland en Duitsland. En volgens Dijsselbloem is de Griekse crisis daarmee nog allerminst achter de rug. "Dit is een proces dat nog lang gaat duren en het is een eerste stap in het herstarten van het programma en volgens mij is dat wel nodig.
Doorpraten
Dijsselbloem ziet in de Griekse lijst voldoende perspectief om door te praten. "Ze hebben gisteren een lijst met maatregelen overhandigd die ze de komende maanden ter hand willen nemen. We moeten echt nog even onderhandelen voordat we echt harde maatregelen nemen, maar het geeft voldoende vertrouwen om het vertrouwen voorlopig met vier maanden te verlengen." Binnenkort maar een ouzo'tje drinken met zijn Griekse ambtgenoot Yanis Varoufakis? "Vast en zeker. Het contact is overigens altijd goed geweest."
De lijst bevat maatregelen om de belastingdienst op orde te brengen en op andere manieren het functioneren van de overheid te verbeteren. Maar erg gedetailleerd is het allemaal nog niet, zegt Dijsselbloem. "Het is nog moeilijk te zeggen hoe hard het is. We hebben de paraplu van het programma vier maanden verlengd en onder die paraplu moeten we eerst kijken welke aanpassingen men wil. Dan moet het binnen die vier maanden worden ingevoerd en kunnen de laatste noodleningen vrijkomen voor Griekenland."
Het IMF, de ECB en de Europese Commissie zijn dus uiteindelijk akkoord gegaan met de hervormingsmaatregelen die de Grieken gisteravond al indienden. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem praatte vanochtend al het Europees Parlement bij over de Griekse hervormingplannen. "Dijsselbloem vertelde net en marge bij een bijeenkomst in het Europees Parlement dat hij positieve signalen heeft gekregen van de instellingen die vroeger de Trojka vormden", zegt Ulko Jonker, FD-correspondent in Brussel.
Voor Jonker was dat al een signaal dat het wel eens de goede kant op kon gaan. "Als Dijsselbloem dat zegt, en ook zegt dat hij positieve signalen en verwachtingen heeft over de eurogroepbijeenkomst van vanmiddag, dan is het in feite in kannen en kruiken."