Buitenland30 apr '15 08:19

Rusland wil geen fruit uit de EU maar wel uit Griekenland

Auteur: Pieter van den Akker

Rusland lijkt opnieuw een wig te willen drijven tussen Griekenland en de Europese Unie. De Grieken krijgen voor enkele voedselproducten mogelijk als enige Europese land toegang tot de Russische markt. 

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

Rusland heeft een boycot ingesteld tegen veel voedselproducten uit de EU. Waarom Griekse producten wel Rusland in mogen? Correspondent in Griekenland, Nikos Lanser: "Vanuit Rusland is een groep veterinaire artsen naar Griekenland gekomen. Die zijn tien dagen lang aan het controleren of veebedrijven en viskwekerijen hier wel aan de Russische voorwaarden voldoen. Maar dat is een beetje een prelude op de opening van de Russische grens voor Griekse producten mits Griekenland dat wil. Dat moet er wel bij gezegd worden. Het lijkt te gaan gebeuren.”

Wig drijven
Voor Rusland is het belang dat hiermee een wig wordt gedreven in Europese zaken, weet Lanser. "Voor Rusland is het van belang dat ze deze boycot langzaam aan het afbrokkelen zien. Ook andere landen zullen in de rij staan om hetzelfde te gaan doen."
 

Nieuw conflict ongunstig
Officieel heeft de Griekse regering zich nog niet uitgesproken. Maar achter de schermen zijn de belangengroepen heel druk bezig aan het lobbyen. Er zijn allerlei organisaties voor fruithandelaren - exporteurs van groente en dergelijke -  die zich sterk maken voor opening van de Russische grens voor Griekse producten. Maar de staat zelf laat het nog even afweten en wil waarschijnlijk geen conflict met de Europese Unie op de spits drijven. Ze hebben het al zo moeilijk. Ze hebben al een conflict met Amerika over de vrijlating van de gevangene die veroordeeld is voor terrorisme. Dus de relaties met het buitenland zijn niet goed en een extra probleem zou niet gunstig zijn nu."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen