Buitenland28 nov '14 06:47Aangepast op 28 nov '14 10:46

Zwitsers buigen zich over goud-referendum

Auteur: Pieter van den Akker

Zondag zijn de ogen van de financiële wereld gericht op de 8 miljoen Zwitsers. Zij moeten in een referendum stemmen over de vraag of de nationale bank ten minste 20 procent van alle assets in goud moet beleggen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Eigenlijk krijgen de Zwitsers drie vragen voorgelegd, weet economieredacteur René de Monchy, die met de initiatiefnemer en parlementslid Luzi Stamm sprak.

Ten eerste de vraag of de bank nog wel goud mag verkopen. Dat is de laatste decennia heel veel gebeurd, wat heeft geleid tot een daling van de goudhoeveelheid. Daarnaast moet al het goud weer op Zwitserse bodem opgeborgen worden, zoals Nederland, Duitsland en Australië doen. En misschien wel de belangrijkste vraag: tenminste 20 procent van de Zwitserse francs die worden bijgedrukt, moet worden gedekt door goudstaven.

Vluchthaven voor beleggers
Want, denkt Stamm, goud is altijd een vluchthaven voor beleggers geweest, dus ook goed voor centrale banken. Daarbij hoeft de bank minder te kopen als de goudprijs hoog is.

Toch heeft de Zwitserse centrale bank zich tegen het initiatief uitgesproken. De vrijheid en onafhankelijkheid van de bank zouden te beperkt worden, waardoor de taken niet meer kunnen worden uitgevoerd. Maar dat vindt Stamm onzin.
 
Een ander kritiekpunt komt van de ondernemers in het toerisme en de export. Die hebben ervoor gezorgd dat de nationale bank de munt in waarde heeft doen dalen door goud te verkopen, zodat het gat met de wegzakkende euro niet te groot wordt. Maar volgens Stamm is Zwitserland groter dan alleen die twee sectoren.

Goldinitiativ
Stamm hoopt dat de Zwitsers zondag voor zijn goldinitiativ stemmen. De financiële crisis zou namelijk nooit zo groot zijn geweest als landen als Griekenland, Portugal, Ierland, Cyprus en andere landen voldoende goud in voorraad hadden gehad. Zoals individuele beleggers ook een deel van hun bezittingen in goud stoppen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen