Buitenland25 feb '15 07:01Aangepast op 25 feb '15 07:32

Amnesty wil vetorecht in VN Veiligheidsraad beperken

Auteur: BNR Webredactie

De vijf landen die de macht hebben in de VN Veiligheidsraad moeten hun vetorecht inleveren. Dat zegt Amnesty International. Het is volgens Amnesty de enige manier om de wereld veiliger te maken.

Aanleiding is het conflict in Syrië. Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft de raad als gevolg van veto's niet kunnen verhinderen dat in dat land 190.000 burgers zijn omgekomen en miljoenen mensen moesten vluchten.

Dat staat in een jaarlijks rapport over mensenrechten dat Amnesty vandaag naar buiten bracht. Naast felle kritiek op de Veiligheidsraad, beschrijft de organisatie in het rapport een jaar vol 'gruwelijk geweld' gepleegd door staten en gewapende groeperingen.

De Veiligheidsraad kent de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en China als permanente leden. Zij kunnen besluiten van de raad tegenhouden met een veto. Eerdere oproepen, ook binnen de VN, om het vetorecht te beperken leidden tot dusver niet tot een ander beleid.

Rampzalig
Secretaris-generaal Salil Shetty van Amnesty noemt 2014 een 'rampzalig jaar', waarin miljoenen mensen het slachtoffer werden van geweld, terwijl de internationale gemeenschap niets deed. De organisatie roept wereldleiders dringend op actie te ondernemen tegen het geweld en burgers te beschermen.

Het rapport behandelt vooral de situatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, regio's waar volgens de mensenrechtenorganisatie de levens van miljoenen mensen zijn verwoest. Behalve talloze oorlogsmisdaden noemt Amnesty ook het martelen en verdwijnen van activisten. Van een rechtmatig proces is voor hen meestal geen sprake.

Negeren
Amnesty schrijft te vrezen dat de gewapende conflicten in Syrië, Irak en Libië zullen verergeren. Ook is er kans dat geweld overslaat naar omliggende landen als overheden doorgaan met het 'negeren van misdaden die door hun bondgenoten worden gepleegd'.

De zorgen over terreurgroepen Islamitische Staat, Boko Haram en Al Shabaab zijn groot. "Van onthoofdingen in Syrië tot etnische zuiveringen en seksslavernij in Irak, de misdaden van IS hebben de hele wereld geschokt'', aldus Amnesty.

Volgens de organisatie groeit de invloed van de gewapende groeperingen waardoor meer burgers het slachtoffer worden van misbruik, vervolging en discriminatie.

Gerelateerde artikelen