Welke kunstschatten liggen voor IS nog voor het grijpen?
De tweeduizend jaar oude Romeinse ruïnes van Palmyra dreigen te worden verwoest nu IS de stad heeft ingenomen. Nu de terreurbeweging weer met een opmars bezig is, komen ook andere historische plekken in Syrië en Irak in gevaar. Dat zegt conservator Lucas Petit van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Petit denkt dat IS vooral uit is op aandacht: “De media duiken er natuurlijk op als er iets heel belangrijks kapot wordt gemaakt. Dat doen ze door middel van gelikte video’s met boodschappen.”
Unieke architectuur
Conservator Petit is bang dat er binnenkort weer een video door IS de wereld in wordt geslingerd. De terreurbeweging heeft op dit moment vrij spel op de eeuwenoude ruïnes van Palmyra. Petit: “In het eerste millennium na Christus was dat een van de belangrijke steden in dat gebied, met prachtige architectuur. Palmyra had een eigen cultuur en daarom is het zo belangrijk en uniek.”
Eerder al vernielde IS in Mosul al archeologische kunstschatten. Eeuwenoude muren werden afgebroken met boren en sloophamers. Als IS verder oprukt in Syrië en Irak blijft het hier niet bij, denkt Petit. Het gebied ligt vol met archeologische plekken waar nog heel veel kapot kan worden gemaakt.
Monumenten beschadigd
“In de grote steden zoals Damascus, Aleppo en Homs zijn er monumenten die gedeeltelijk al beschadigd zijn, maar nog wel staan. Ik hoop dat ze daar met hun handen van af blijven."
Als dat gebeurt, kunnen die plekken nauwelijks nog hersteld worden. “We proberen natuurlijk wel een aantal stappen te ondernemen. We zijn van plan om volgend jaar een grote tentoonstelling te organiseren over een van de beschadigde steden. Daarmee probeer je een mooie cultuur aan het publiek te laten zien zodat-ie niet verloren is.”