Buitenland4 mei '15 16:29Aangepast op 4 mei '15 17:17

Ben Verwaayen: ‘Nederlands bedrijfsleven moet zich meer uitspreken voor de Britten in de EU’

Auteur: Thijs Baas

Bij de Britse verkiezingen kijkt ook Nederland vol spanning mee. Voor ons staat er zakelijk, politiek en financieel veel op het spel als de Britten blijven flirten met een Brexit: een exit van Groot-Brittannië uit de de EU. Daarom kijkt Europa-verslaggever Anke Truijen deze week hoe Nederlandse bondgenoten zich mengen in die discussie. Vandaag: investeerder en voormalig ceo British Telecom en Alcatel-Lucent, Ben Verwaayen

Ben Verwaayen gelooft niet dat het zover komt dat de Britten uit de EU stappen. “Ik denk uiteindelijk dat Europa één voor twaalf met een oplossing komt. En uiteindelijk zal het merendeel van Britten de voordelen boven de nadelen zien.” De Britse premier Cameron heeft een referendum beloofd als hij wordt herkozen. Dat zei hij twee jaar geleden in zijn EU-speech die in eerste instantie in Amsterdam uitgesproken zou worden. In het referendum zouden de Britten zich voor of tegen het EU-lidmaatschap moeten uitspreken. Dat zou voor 2017 moeten plaatsvinden.

Maar Cameron wil eerst de voorwaarden waaronder de Britten EU-lid zijn heronderhandelen. Zoals strengere immigratieregels en lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Verwaayen: ”Door de opkomst van anti-EU-partij UKIP hebben de Conservatieven gedacht; we moeten een veel aanvaardbaarder Europa krijgen wat betreft regeldrift. We gaan eerst onderhandelen om een betere deal te krijgen met de EU en dat leggen we dan aan jullie voor. Dat is door heel veel mensen samengevat als een Brexit, een Groot-Brittannië  dat uit de EU stapt, maar in feite wil uiteindelijk niemand dat.”

Maar dat betekent niet dat Nederlandse politici en het Nederlandse bedrijfsleven rustig achterover kunnen leunen en zich niet in de discussie moeten bemoeien. Verwaayen: “Je moet alert zijn. Dat bedrijven actief zijn en zich roeren is ontzettend positief. Veel te lang is het geweest dat veel te weinig ceo’s zich uitspraken. Het feit dat je zegt wat je vindt helpt alleen maar. En dat betekent niet dat naarmate meer mensen zich uitspreken de zaak hopelozer is. In tegendeel! Hoe meer mensen zich uitspreken hoe beter!”

Philips topman Frans van Houten zei onlangs tegen The Daily Telegraph dat het bedrijf nog eens ‘goed moet nadenken’ over zijn investeringen in het Verenigd Koninkrijk, mocht dit land besluiten uit de EU te stappen.

En dat is volgens Verwaayen verstandig: “Hij zegt eigenlijk; we willen jullie er zo graag bij houden.” En dat signaal zouden Nederlandse bedrijven, die voor een groot deel de Britse plannen voor een kernachtiger Europa steunen, wat meer kunnen overbrengen: “Laat zien dat de Britten er niet alleen voor staan. Dit is niet Cameron tegen Europa, dit is zorgen dat het in Europa een beetje beter wordt.”

Maar met die heronderhandeling van Cameron loopt het niet echt storm. De Britten handelen behoorlijk egoïstisch en lijken zich in de EU te isoleren door te flirten met het EU-uittreden. Verwaayen: “Het is nog een beetje voorbarig om aan te nemen dat die onderhandelingen niet goed zouden gaan. Die onderhandelingen worden niet alleen met Groot-Brittannië gevoerd maar ook met andere Noord-Europese staten.” Met een referendum zeilen de Britten scherp aan de wind vindt Verwaayen maar als het helpt om aanpassingen door te voeren in de EU, dan is dat goed. “Het is essentieel dat het referendum niet een algemene vraag wordt of je voor of tegen Europa bent. Je krijgt pas een goede uitslag als je geluisterd hebt naar de kritiek en dat er aanpassingen worden gepleegd in Brussel. En dat is hard nodig!”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen