Buitenland20 jul '15 14:47

Zaak tegen ex-dictator Habré lakmoesproef voor Afrikaanse rechtspraak

Auteur: Thijs Baas

Als het proces tegen de Tsjaadse ex-dictator Hissène Habré succesvol verloopt, kan dat wel eens de opmaat zijn voor meer rechtszaken die op het Afrikaanse continent zelf worden gevoerd. En daarmee kan de rol van het Internationaal Strafhof (ICC) wel eens een stuk bescheidener worden, verwacht internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops.

Foto: ANP
Foto: ANP

En dat mag het ICC wel eens aan het denken zetten, zegt Knoops. "Het Strafhof zal meer om zich heen moeten kijken en in de selectie van zaken misschien wat kritischer zijn. Dit proces zal zonder meer goed worden gevolgd vanuit Den Haag, want als het 'succesvol' verloopt, dan zou het vertrouwen wel eens gewekt kunnen worden dat Afrika in staat is om dit soort zaken lokaal te berechten", zegt Knoops.

Het proces tegen Habré in Senegal is het eerste proces op het gebied van internationale misdrijven dat op Afrikaans grondgebied plaatsvindt en waarbij het ene Afrikaanse land oordeelt over de handelswijze van de president van een ander Afrikaans land. En zo kan het proces tegen Hissène Habré wel eens een doorbraak betekenen. In dit geval gaat het om het doden en systematisch martelen van politieke gevangenen. Habré wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op 40.000 mensen tijdens zijn bewind in de jaren '80.
 


 

Dat zaken die binnen Afrika spelen in eerste instantie ook op het continent zelf moeten worden afgehandeld, is overigens ook de intentie van het ICC, bendrukt Knoops. "De Afrikaanse Unie vraagt al langer om meer zaken in Afrika te kunnen afdoen en niet alle zaken te verwijzen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Deze zaak kan zeker een testcase zijn om te zien in hoeverre Afrika zelf in staat is om een eerlijk en omvangrijk proces te geven in een belangrijke zaak als deze."

De Afrikaanse kritiek op het ICC betreft vooral het feit dat de hoofdaanklager voornamelijk Afrikaanse leiders heeft aangeklaagd. Afrika zou daardoor een uitzonderingspositie kunnen krijgen. "De Afrikaanse Unie ventileerde die kritiek vooral bij de vervolging van de Keniaanse president Kenyatta. Men heeft zelf een aantal resoluties aangenomen dat de vervolging van Kenyatta moest worden gestaakt, dus dat geeft aan dat de kritiek echt hoog is opgelopen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen