
IS heeft de bomaanslag in Beiroet opgeëist waarbij gisteren zeker 43 doden en ruim 200 gewonden vielen. Het is de bloedigste aanslag sinds 25 jaar in Libanon, in een sjiitische wijk waar de aanhang van Hezbollah sterk is. Het is zeker niet de eerste aanslag, zeker nu Hezbollah duizenden strijders in Syrië heeft zitten om aan de kant van het regime te vechten. Met name de radicale tegenstanders van het regime proberen daarom de aanhang van Hezbollah in die wijken te treffen, zegt Andersen.
Fragiel
Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg bestaat er een kans dat dit verder escaleert omdat Libanon een heel fragiel land is. "Toen het in de jaren 40' onafhankelijk werd en een grondwet kreeg, is vastgelegd dat de president altijd een christen moet zijn, en de voorzitter van het parlement een moslim."
Hammelburg vervolgt: "Wanneer er een groepering van buitenaf komt wordt dat machtsevenwicht verstoord en nemen de spanningen toe. Als dan blijkt dat één van de groeperingen, Hezbollah in dit geval, steun geeft aan Assad, wat door veel Libanezen als vijand wordt gezien, kan de situatie in Libanon exploderen, en voordat je het weet heb je weer een intern conflict of een burgeroorlog."
Strijd
Voor Hezbollah nog geen reden om de strijd te staken, verwacht Andersen. Toch kan het wel degelijk effect hebben op de steun voor de strijd. "Dit soort aanslagen is heel triest, maar het is bijna onderdeel van de calculus van mensen daar. Maar het kan betekenen dat de aanhang van Hezbollah zich op lange termijn aardig op het hoofd zal krabben of de strijd in Syrië deze offers wel waard is."