Buitenland1 mei '15 19:01Aangepast op 1 mei '15 19:44

Afghaans leger en politie machteloos tegen oprukkend IS

Auteur: Thijs Baas

Terreurgroep Islamitische Staat wint terrein in Afghanistan, meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC op gezag van bronnen in het land. Directeur Rob de Wijk van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies voorziet dat de beweging feitelijk de macht overneemt in grote delen van Afghanistan, zegt hij tegen BNR.

De wake-up call was eigenlijk al in september 2014, zegt De Wijk, toen 800 IS-strijders honderden doden maakten in Afghanistan. En vooral sinds een groot gebied van Afghanistan, Pakistan en een deel van India bij het Kalifaat werd getrokken, gaat het hard. "Het grote gevolg is dat de aanvallen zich richten op leger en politie, zodat die de boel niet meer daadwerkelijk onder controle kunnen krijgen."

Een diepere oorzaak van de machteloosheid van politie en het leger ligt in de karige betalingen van agenten en soldaten, analyseert De Wijk. "Er is geen geld meer voor, dus die beginnen zich te vermengen met allerlei drugscriminelen en die sluiten zich aan bij IS. Je ziet dat de IS-strijders veel harder tekeer gaan dan de Talibanstrijders. Die zijn eigenlijk binnenlands georiënteerd, terwijl IS echt een multinationale troepenmacht is. Daar waar IS op dit moment aan het strijden is, delft de Taliban het onderspit."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen