Buitenland6 jan '15 07:23

Hoe komt Obama z'n laatste twee presidentsjaren door?

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Het Amerikaanse Congres komt vandaag voor het eerst bijeen in de nieuwe samenstelling van na de verkiezingen. Na hun grote overwinning op de Democraten van president Obama hebben de Republikeinen nu de meerderheid in beide kamers van het Congres. Maar hoe moeilijk wordt de Republikeinse oppositie nu eigenlijk écht voor Obama’s laatste twee regeringsjaren?

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

"If we’re going to repeal Obamacare, and I’m convinced we’re going to, it’s gonna come from the people saying: this thing isn’t working."

De Republikeinse senator Ted Cruz blijft hameren op de vermeende kwaadaardigheid van president Obama’s meest prominente politieke succes tot nu toe: het verplicht maken van ziektekostenverzekeringen en andere hervormingen van de gezondheidszorg, oftewel Obamacare.

Demoniseren Obamacare
Republikeinen in het algemeen hebben campagnesucces geboekt met het demoniseren van Obamacare. Maar nu ze ook de meerderheid hebben in de Senaat zijn het voornamelijk die-hards van de populistisch rechtse Tea Party vleugel zoals Cruz die écht fanatiek blijven ageren tegen Obamacare. Steeds meer Amerikanen ontdekken namelijk dat ze wel degelijk baat hebben bij Obamacare; recente gunstige  economische groeicijfers worden deels toegeschreven aan groei in de zorgsector. Dankzij Obamacare.
 

"The American families want us to make sure that their energy is more abundant, affordable, clean, diverse and secure. The Keystone XL pipeline fits into all of those."

Senator Lisa Murkowski over een ander Republikeins stokpaardje: de aanleg van de transcontinentale Kestone XL oliepijplijn van Canada naar de Golf van Mexico. De Obamaregering houdt dat vooralsnog tegen, onder andere uit milieu-overwegingen. Maar millieu en klimaat? Dat zijn zaken waar Republikeinen graag tegenaan trappen om zich stoer te kunnen differentieren van vermeende geitenwollen sokken zoals Obama.  

Principiële verzetsdaad
Stemmen vóór die oliepijplijn was dan ook het eerste agendapunt dat de nieuwe Republikeinse senaatsmeerderheid zich als principiële verzetsdaad had voorgesteld voor deze week. Maar de scherp gekelderde olieprijzen maakt het uitbreiden van transportcapaciteit voor de duur gewonnen Canadeze olie waar het om gaat nu wel een stuk minder urgent voor de energiesector en dus niet meer het politieke inkoppertje waar de Republikeinen zich zo op verheugden.

Andere pijnpunten blijven wel net zo politiek explosief als ze voor de verkiezingen al waren. Immigratiehervorming bijvoorbeeld blijft een bitter twistpunt. Maar Obama voor de laatste twee jaar van zijn regeringstermijn een wapen tegen de oppositie dat hij de eerste zes jaar vrijwel nooit hoefde te gebruiken.

Obama: "I haven't used the veto pen very often since I've been in office, now I suspect there are going to be some times where I've got to pull that pen out."

Blokkeren met veto
President Obama kan met een veto alles blokkeren wat het Republikeinse Congres hem als wetsontwerpen naar het hoofd slingert.

Nogmaals Obama: "And I'm going to defend gains that we've made in health care; I'm going to defend gains that we've made on environment and clean air and clean water."

De tweederde meerderheid die nodig is in beide kamers van het Congres om een presidentieel veto ongedaan te maken heeft de Republikeinse oppositie bij lange na niet. 

Verdeeldheid
Onderlinge verdeeldheid bij de Republikeinen speelt president Obama ook in de kaart. Die senator Ted Cruz die ziet zichzelf als presidentskandidaat in 2016, net als een dozijn of nog meer andere Republikeinen. Cruz en andere Tea Party-types in dat peloton van Witte Huis aspiranten die denken dat het compromisloos blijven bombarderen van de Obama-regering de enige manier is om te winnen. Wat meer gematigde Republikeinen die bestrijden dat. Die denken dat de kiezers hun er in 2016 juist op zullen afrekenen als ze als de nieuwe meerderheidspartij in het Congres niet kunnen bewijzen ook een beetje serieus het land te kunnen meeregeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen