Buitenland25 okt '15 13:54

Blair gaat door het stof over Irak-missie

Auteur: BNR Webredactie

De voormalige Britse premier Tony Blair heeft spijt van "fouten'' die zijn gemaakt rond de invasie van Irak in 2003. "Maar ik vind het moeilijk excuses aan te bieden voor het verwijderen van Saddam Hussein'', zei Blair in een interview met CNN.

Tony Blair. EPA
Tony Blair. EPA

De gewezen premier gaf in het gesprek toe dat sommige inlichtingen niet klopten. Zo bleek de dictator niet te beschikken over massavernietigingswapens ,,op de manier waarop we dachten.'' Blair benadrukte wel dat Saddam eerder chemische wapens had gebruikt tegen zijn eigen volk.

De Brit bood verder zijn excuses aan voor "sommige fouten rond de planning. En zeker voor onze foute inschatting van wat zou gebeuren na het verwijderen van het regime.'' Na de val van de dictator laaide het sektarische geweld in Irak op.

Blair onderstreepte dat nog steeds niet duidelijk is wat voor aanpak wel effectief is in dergelijke situaties. "We hebben troepen gestuurd naar Irak. We hebben een interventie zonder troepen geprobeerd in Libië en we hebben helemaal niet ingegrepen in Syrië, waar we alleen hebben geëist dat het regime zou vertrekken.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen