Buitenland8 jan '15 08:29

Wat is er gebeurd met 113 miljoen voor Haïti?

Auteur: BNR Webredactie

Vijf jaar na de aardbeving in Haïti zijn nog altijd ruim 85 duizend mensen dakloos. Dat blijkt uit een rapport van Amnesty International. De Samenwerkende Hulporganisaties haalden destijds bijna 113 miljoen euro voor Haïti op. Wat is daarmee gebeurd?

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Els Hortensius, medewerker noodhulp Haïti bij de ICCO-coöperatie, een onderdeel van SHO, is er ook veel wel goed gegaan.  

Enorme sprong voorwaarts
“Je moet er wel bij in aanmerking nemen dat direct na de aardbeving meer dan 1 miljoen mensen dakloos waren", zegt ze op BNR.

"Dan is het denk ik wel een enorme sprong voorwaarts naar 85 duizend nu. Kijk bijvoorbeeld naar de ramp indertijd in Amerika met Katrina. Daar heeft het ook jaren gekost om op te bouwen. Wij hebben toen de aardbeving vijf jaar geleden net gebeurd was, al gezegd dat Haïti een land was met heel veel problemen van vóór de aardbeving."


Hortensius dan: "85 duizend is natuurlijk altijd te veel. Maar van de andere kant denk ik dat er een enorme prestatie is neergezet. In de eerste plaats door Haïti, met hulp van organisaties als de SHO en heel veel andere organisaties."

Nieuwe huizen
Het is heel moeilijk om er achter te komen hoeveel huizen er zijn gebouwd. "Het is heel moeilijk. Ik heb een laatste rapport gelezen waarin stond dat in oktober vorig jaar honderdduizend tijdelijke woningen en tienduizend permanente woningen waren gebouwd. Ik heb daar twijfels bij, want ik heb veel meer huizen gezien naar mijn idee. Maar als je in aanmerking neemt dat er iets van 300 duizend huizen zijn verwoest, dan zijn honderdduizend woningen niet voldoende."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen