Buitenland14 jul '15 08:28Aangepast op 14 jul '15 08:56

'Dijkhoff bekijkt mogelijkheden om haatimam uit te zetten'

Auteur: Thijs Baas

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff gaat de mogelijkheden bekijken om een haatimam die door België is uitgezet zijn verblijfspapieren te ontnemen. Dat zegt Dijkshoffs ambtsgenoot Francken, die verantwoordelijk is voor het uitzetten van de imam uit België. "Wie ziet er graag radicale haatpredikers binnenkomen? Niemand natuurlijk."

Foto: ANP
Foto: ANP

België zet een radicale imam uit, en wel naar Nederland. Staatssecretaris Theo Francken van Asiel en Migratie heeft de verblijfsvergunning van de man ingetrokken. Het gaat om een Marokkaans-Nederlandse man uit Dison, in de provincie Luik.  

"Hij is bijzonder gevaarlijk voor onze nationale veiligheid, een bedreiging op basis van informatie van onze Staatsveiligheid en andere inlichtingendiensten. De man is geen Belg, maar heeft wel een verblijfsrecht. Hij is getrouwd en heeft een aantal kinderen, maar hij heeft een aantal jaar geleden de Nederlandse nationaliteit gekregen van jullie overheid. Volgens de vreemdelingenwet kan ik overgaan tot het intrekken van het Belgisch verblijfsrecht en met zijn Nederlandse identiteitskaart kan hij worden overgedragen aan Nederland."

Francken vreest niet dat hij de goede relatie met zijn Nederlandse ambtsgenoot Klaas Dijkhoff. Wel verwacht hij dat Nederland stappen zal ondernemen om te kijken hoe nationaliteitswetgeving ingezet kan worden om hem ook hier uit te zetten. "Voor Nederland is dit natuurlijk niet prettig, maar Dijkhoff reageerde vriendelijk. Hij gaat onmiddellijk zijn diensten inschakelen om te kijken wat Nederland kan doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen