Buitenland12 jan '15 14:34

Franse joden trekken massaal naar Israël

Auteur: BNR Webredactie

Israël verwacht een nieuwe toestroom van Franse joodse migranten.  Zo'n 7 duizend Franse joden emigreerden vorig jaar al naar Israël. Voor dit jaar wordt een verdubbeling verwacht. Hoofdreden voor de emigratie? Een gevoel van onveiligheid.

Foto: ANP
Foto: ANP

Verwacht Israël nog meer migranten na de aanslagen in Parijs?
Jan Franke, correspondent in Israël: "Klopt. Het ministerie van Immiratie heeft aangegeven dat ze in 2015 liefst 15 duizend Franse immigranten verwachten. Dat is een verdubbeling. En dat aantal kan nog oplopen als de onveiligheid en de aanslagen in Europa blijven voortduren."

Hoe is in Israël gereageerd op de aanslagen in Parijs?
"Met een groot gevoel van verslagenheid wordt er gereageerd op de doden, zowel bij Charlie Hebdo als in de joodse supermarkt. Maar ook met een soort gelatenheid. Mensen zeggen: zie je wel, wij zeggen dat het niet meer veilig is voor joden in Europa en vooral in Frankrijk. Het verbaast hen helemaal niets."

In Frankrijk woont de grootste joodse gemeenschap van West-Europa, niet waar?
"ja, naar schatting wonen er ruim een half miljoen joden in Frankrijk. Dat is veruit de grootste joodse gemeenschap op het continent."

Wie zijn dan die mensen die weggaan? Waarom gaan zij weg en blijven die anderen gewoon in Frankrijk?
"In de eerste plaats zijn het vaak mensen die kinderen hebben die in Israël wonen en hier gaan pensioneren. Dat zie je veel. En ook jonge studenten. De mensen die blijven, blijven ook omdat het in Israël niet zo makkelijk is om een baan te vinden en een goed leven op te bouwen voor je kinderen. Het is weliswaar veiliger wellicht voor joodse mensen, maar economisch is het geen makkelijk land. Ik denk dat dat heel erg sterk meespeelt."

Netanyahu roept ook op om naar Israël te komen. Welke politiek zit hierachter?
"Het is een heel bekende politiek van Netanyahu, eigenlijk van alle Israëlische leiders. Israël zit met een demografisch probleem. De Palestijnse gemeenschap in het land zelf krijgt meer kinderen dan de joodse gemeenschap. Uiteindelijk willen ze een joodse meerderheid in Israël. Ze noemen het ook nog steeds een joodse staat. Dat moet het ook blijven? Hoe krijgen ze die meerderheid? Door meer kinderen te krijgen, maar ook door meer joden uit de rest van de wereld naar Israël te laten emigreren. Dat is een politiek die actief wordt gepropageerd. Correspondent Jan Franke: "Emigranten hier krijgen ook allerlei van de staat: gratis taalles en hulp naar het zoeken van werk en woning. Dat wordt actief gefinancierd en gepropageerd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen