Buitenland1 okt '15 14:32

Koenders: 'Grotere rol voor Europa in Syrische oplossing'

Auteur: Thijs Baas

Europa moet een grotere rol spelen bij het zoeken naar een politieke oplossing voor Syrië. Dat zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken tegen BNR De Wereld. "De urgentie is enorm en het is van belang dat zo'n strijd effectief is. Dat kan alleen als je de VS, Rusland, maar ook Iran en Saoedi-Arabië op één lijn krijgt."

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Af en toe moet je samenwerken met monsters en vijanden, en, zegt Koenders, het is van belang dat de speciale vertegenwoordiger van de VN ook met Assad spreekt. Tegelijkertijd is de Syrische leider een groot onderdeel van het probleem. "De Vatbommen leiden tot massale vluchtelingenstromen en een massale recrutering bij IS. Dus je zult een tweeslag moeten maken: aan de ene kant een effectieve coalitie tegen IS en tegelijkertijd moet je het bestuur in Syrië veranderen."  

Het móet mogelijk zijn om de details uit te werken tussen de grote landen in de wereld, meent Koenders. "En ik vind dat Europa daar een grotere rol in hoort te spelen. We willen allemaal effectief IS indammen - dat is een strategie die het militaire middel niet moet schuwen, daar zijn de lijstjes veel te wreed voor - maar het gaat ook om een groot aantal andere middelen; ze worden ook gefinancierd en er zijn landen die dat nog steeds mogelijk maken."

Luister voor het volledige gesprek dat Bernard Hammelburg had met minister Koenders vanaf 15:00 uur naar BNR De Wereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen