'Bestand Jemen zinloos zonder uiteindelijk politiek akkoord'
Het geplande bestand tussen de strijdende partijen heeft alleen zin als de strikte controles op het wapenembargo flexibeler worden toegepast. Zo kunnen schepen met hulpgoederen en handelswaar sneller aanmeren, zegt Johannes van der Klauw, VN-hulpcoördinator humanitaire zaken voor Jemen.
Het geplande bestand in Jemen moet vooral worden benut voor het aanvullen van de olie- en benzinevoorraden om generatoren aan de gang te kunnen houden, maar ook voedsel moet het land binnengebracht kunnen worden. Vannacht om twaalf uur moet het bestand van kracht worden. Gisteren werd bekend dat ook de door Iran gesteunde rebellen vijf dagen lang de wapens gaan neerleggen. Saoedi-Arabië, dat de regering steunt, had dit voorgesteld.
Een bestand heeft volgens Van er Klauw op de lange termijn alleen nut als het leidt tot meerdere bestanden en uitmondt in een algemene wapenstilstand en een politiek akkoord.
De humanitaire pauze moet de VN vijf dagen de tijd geven om onder meer de bevolking de noodzakelijke hulp te kunnen geven, zoals voedsel en medische zorg, zegt Van der Klauw. "Er is al weken geen elektriciteit meer en de ziekenhuizen, watersystemen en het telecommunicatienetwerk werken allemaal op generatoren. Die hebben 5 miljoen liter per maand nodig. Er is enorm gebrek aan voedsel, waarvan 90 procent wordt ingevoerd. Als we dat niet kunnen aanvullen, komt het land compleet tot stilstand."
De VN is wel in staat om het allernoodzakelijkste te doen, maar alle importen vereisen dat de strikte controles op het wapenembargo flexibeler worden toegepast, zodat schepen met handelswaar, graan en medische apparatuur snel kunnen aanmeren, bepleit de VN-coördinator. "Vrijheid van beweging kan alleen worden gerealiseerd als niet alleen bombardementen worden tegengehouden, maar als ook de troepen op de grond en de houthi's moeten zich aan het bestand houden."