Buitenland8 apr '15 08:35

IS-radio nu ook in het Engels

Auteur: Pieter van den Akker

Op het radiostation Al-Bayan van IS is voor het eerst een nieuwsbulletin in het Engels uitgezonden. In het nieuwsoverzicht berichtte IS over de activiteiten in Irak, Syrië en Libië. Daarnaast werd er gediscussieerd over het mogelijke overlijden van een IS-commandant.

Foto: ANP/EPA
Foto: ANP/EPA

Terrorismedeskundige Glenn Schoen ziet meerdere verklaringen voor de overgang voor het Engelstalige bulletin: “Het is voor hun het vierde internationale propagandakanaal naast het gebruik van internet, sociale media en een maandelijks tijdschrift. Het gebruik van een radiostation voor dit doeleinde is voor hun een teken van macht, een symbool van de overheid wat IS ook probeert uit te stralen."
 

Dagelijks programma
Al-Bayan is in de zomer van vorig jaar opgericht in Mosul. Schoen: “Bepaalde programma’s zie je steeds weer terugkomen. Ze doen een paar uitzendingen ook in het Russisch. De verwachting is dat ze zullen proberen om een soort wekelijks, en daarna dagelijks, programma te hebben in het Engels. Met bepaalde thema’s die elke keer terugkomen, zoals rekruteren.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen