'Oost-Duitsers met een tent op vakantie, West-Duitsers met een caravan'
De Val van de Muur is voor velen hét historische moment uit de moderne Europese geschiedenis. Zondag is het 25 jaar geleden dat de grenzen open gingen tussen West- en Oost-Duitsland.
"De twee rijtjes bakstenen naast elkaar als je door de stad loopt. Ze zijn nu vervangen door een reeks witte ballonnen. Het is een extra herinnering aan de Muur, aan de gedeelde stad', vertelt correspondent Derk Marseille vanuit Berlijn.
Trabant
Je merkt steeds minder of iets oost of west is. "Althans, in de
stad", zegt hij. "Niet meer aan de kleren van de mensen, de kapsels
of hun manier van doen. Dat was 25 jaar geleden wel anders. In de
film
Go Trabi Go van de Trabant worden de verschillen nog eens
extra benadrukt met een vet accent. Oost-Duitsers die voor het
eerst in het westen op vakantie konden? Zij een tent. De
West-Duitsers? Een caravan.
Ondanks dat je de verschillende aan de oppervlakte niet meer zo ziet, zijn ze er natuurlijk nog wel. Als ik belasting betaal, tik ik solidariteitsbelasting af, de Soli. Die is veel liberalen in Duitsland al jaren een doorn in het oog.
Economisch erbarmelijk
Een stad als Berlijn heeft 12 procent werkloosheid, een schuld van 60 miljard, geen industrie, geen geld voor voldoende onderwijzers en leidsters in het kinderdagverblijf. Net als veel andere oostelijke deelstaten presteren ze economisch erbarmelijk.
<p>Bondskanselier Merkel en Bundespresident Gauck zijn Ossi's die het land leiden. En toen Duitsland wereldkampioen werd, werd dat net zo hard gevierd in het oosten als in het westen. </p>