Buitenland28 mei '15 18:04

Russen voeren militaire druk op aan Oekraïense grens

Auteur: Eva Oude Elferink

Geweren, raketwerpers en tanks: Rusland verzamelt haar troepen aan de grens met Oekraïne. Persbureau Reuters bericht over een militaire basis aan de grens het materieel in twee maanden tijd is verdrievoudigd.

Is het spierballentaal of is er een zomeroffensief in aantocht? "We moeten het in ieder geval serieus nemen, want het gaat om nogal grote hoeveelheden wapens", zegt correspondent Olaf Koens. Ook zou het materieel volgens de Reuters-journalisten zijn opgeschoond: geen vlaggetjes, geen kentekenplaten op de tanks. "Dat is iets wat we al heel lang zien", zegt Koens:

 

Inmiddels beschikken de rebellen zo over een enorm leger, zegt Koens. "Niet alleen qua manschappen, maar ook qua techniek. Ze hebben meer tanks dan Nederland, Frankrijk en Duitsland bij elkaar werd laatst uitgerekend. Daarmee kunnen ze de druk goed opvoeren tijdens de onderhandelingen."

Rust
Want ook al is er een vorm van een staakt-het-vuren, de rust is nog verre van wedergekeerd. Koens: "De Russen kunnen nu gewoon zeggen, 'jongens we hebben een invasiemacht klaarstaan die groot genoeg is om, als het nodig, is een aantal grote steden in Oost-Oekraïne binnen te vallen of desnoods richting Kiev te trekken'. Dat geeft ze een comfortabele positie."

Wat de Russen precies willen. Onder andere geld vanuit Kiev, stelt Koens. "En dat weer wordt opgebouwd wat er het afgelopen jaar allemaal is kapotgeschoten. Maar je moet ook denken aan de definitieve status van die regio, want het hoort niet echt meer bij Oekraïne. Wie gaat dan de pensioenen van mensen betalen?"

Dus ja, de militaire opbouw aan de grens kán betekenen dat er een nieuw offensief in de weer is, zegt Koens. "Maar als dat al zo is, dan weten dat pas zeker als het al te laat is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen