Buitenland7 mei '15 10:52

Slechte cacao-oogst in Ghana doet prijs mogelijk stijgen

Auteur: Eva Oude Elferink

Het gaat slecht met de cacao uit Ghana. Regeringsbronnen schatten de huidige oogst op niet meer dan 700.000 ton, ver onder de eerdere prognose van ruim 1 miljoen ton. Handelaren verwachten dat het de prijs van de grondstof van chocolade zal doen opdrijven.

Een verklaring voor de tegenvallende oogst wordt gezocht aan het slechte weer en een gebrek aan pesticiden. Al is dat niet de enige reden, zegt cacao-expert Anthonie Fountain. Volgens hem is het goed mogelijk dat een deel van de oogst naar buurland Ivoorkust verdwijnt waar de prijs van cacao momenteel hoger ligt.

 

Het is een gegeven in de regio, zegt Fountain. "Wanneer de prijs in een land wat hoger is, kunnen er zo een paar honderdduizend ton de grens overgaan. Zeker tussen Ghana en Ivoorkust." Tegelijkertijd is het wel degelijk zo dat er een gebrek is aan pesticiden. Deze worden door de Ghanese overheid onder de boeren verdeeld, maar door inflatie zijn de hoeveelheden geslonken.

Dat de tegenvallende oogst in Ghana de prijs van cacao iets zal doen stijgen, is volgens Fountain overigens niet erg. "Die prijs is al een paar jaar aan het stijgen en dat is maar goed ook, want hij was veel te laag voor de cacaoboeren. Als je naar het langjarige gemiddelde kijkt, dan zitten we eigenlijk al een jaartje of 30, 40 op een veel te lage cacaoprijs."

Daarmee zal ook de consument iets meer moeten betalen voor zijn of haar chocolade. Al betreft dat slechts een fractie van het bedrag, zegt Fountain. "Van elke euro die wij uitgeven aan chocolade gaat maar zes cent naar de boer. Zelfs al zou je verdubbelen wat hij krijgt, dan betaal je straks misschien een stuiver meer voor je chocolade."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen