Buitenland10 nov '15 15:27

Cameron zoekt veiligheid binnen hervormingsgezinde EU

Auteur: Thijs Baas

Zonder de EU is Groot-Brittannië minder veilig. Dat zei de Britse premier Cameron zojuist in Londen. Daar maakte hij het Britse wensenlijstje bekend in de aanloop naar het referendum. De Britten stemmen voor eind 2017 over het Britse EU-lidmaatschap.

Foto: ANP
Foto: ANP

Veiligheid is een heel  nieuw element in de campagne richting het Britse referendum. En het laat nog maar eens zien dat Cameron als puntje bij paaltje komt er veel aan gelegen is om binnen de EU te blijven, zegt Europa-correspondent Anke Truijen. Economie is heel belangrijk, maar als we samen optreden tegen Rusland en samen een deal kunnen sluiten met Iran, dan zijn ook wij Britten veel sterker in de wereld. En daarmee is de collectieve veiligheid nu een heel belangrijk motief voor de Britten om de EU niet te verlaten.

Hervormd
Het is belangrijk om in de EU te blijven, maar wel in een hervormde EU, als het aan Cameron ligt. Hij houdt hardnekkig vast aan vier thema's: grotere controle op migratie, een eerlijke berekening van de landen bínnen en búiten de euro, een concurrerend en welvarend Europa, dat banen creëert in plaats van blokkeert. En ten slotte eist Cameron een coöperatieve gemeenschappelijke markt in plaats van een politiek project. 

 

Migratie
Voor Cameron mogen een effectief migratiebeleid en een EU-lidmaatschap elkaar niet in de weg staan. Toch gaan de eisen van Cameron lang niet zo ver als enkele Tories in zijn partij zouden willen. Vandaar ook dat de thema's nog een beetje vaag geformuleerd zijn. Makkelijk zal het niet worden, zegt Anke Truijen. "Die bescherming van niet-eurozone-landen vraagt om een wijziging van het verdrag."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen