Buitenland25 jun '15 07:55

Anarchie in 'Schengen-land': dwarse lidstaten op matje geroepen

Auteur: Pieter van den Akker

Tijdens de EU-top in Brussel draait het niet alleen om Griekenland. Er is ook extra aandacht voor Hongarije en de Duitse deelstaat Beieren. Ze moeten op het matje komen. Hongarije wil EU-regels over vluchtelingenopvang negeren, Beieren wil permanente grenscontroles invoeren. Dat mag niet volgens het Schengenverdrag.

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

Jorrit Rijpma, Europadeskundige aan de Universiteit Leiden, denkt dat het conflict politiek opgelost wordt. “Zoals altijd geldt dat de commissie een zogenaamde inbreukprocedure kan beginnen als een lidstaat zich niet aan het EU-recht houdt."
 

Anarchie
De situatie valt goed te omschrijven als 'anarchie in het Schengen-land', gaat Rijpma verder. “Je ziet dat ook Italië al heeft gezegd dat het meer steun vanuit Europa nodig heeft. Dat is ook een van de redenen geweest dat de commissie vorige week al heeft voorgesteld een soort verdeelmechanisme in te laten gaan. Alleen ziet het er tijdens deze top toch echt naar uit dat de regeringsleiders het daar niet mee eens zullen zijn en dat iedere verdeling van asielzoekers dus op basis van vrijwilligheid zal moeten gebeuren. De vraag is of dat in de praktijk zal lukken.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen