Buitenland11 mrt '15 12:19

Silvio wil terug in de politiek

Auteur: Eva Oude Elferink

Silvio Berlusconi wil terugkeren in de politiek. De voormalige Italiaanse premier zei dat gisteren nadat hij werd vrijgesproken van machtsmisbruik en het hebben van seks met een minderjarige prostituee.

Sterker, het waren praktisch de eerste woorden van de voormalig leider van Italië nadat een rechter hem definitief vrijsprak. Het Hof van Cassatie in Rome achtte niet bewezen dat Berlusconi willens en wetens seks had gehad met een minderjarige prostituee, de inmiddels befaamde Ruby, en haar daarna uit de cel heeft gehouden.

Berlusconi had in 2013 nog 7 jaar cel gekregen, maar in hoger beroep werd hij vorig jaar vrijgesproken. Justitie ging daartegen in cassatie, maar dat leidde gister opnieuw tot vrijspraak. "Hij heeft meteen al grote plannen", zegt correspondent Maarten Veeger.

 

Premier
Of Berlusconi het zelfs weer tot premier wil schoppen, zal moeten blijken. Duidelijk is wel dat rechtse kiezers behoefte hebben aan een sterke leider als Berlusconi, zegt Veeger. "Want zijn eigen partij is hopeloos verdeeld. Een klein stukje is nog met Berlusconi, maar er zijn ook anderen, wat jongeren in de partij die dat leiderschap ook willen, maar niemand is sterk genoeg."

De enige die zijn partij kan verenigen, dat is Berlusconi zelf. Veeger: "Als hij weer beschikbaar is en de politiek in mag, dan staat zijn hele partij meten weer achter hem." De partij heeft dat ook nodig, want los van hun eigen verdeeldheid is hun populariteit erg geslonken, mede doordat Berlusconi minder zichtbaar was door zijn taakstraf.

"De man is al bijna 80, dus je zou zeggen dat zijn kansen op bijvoorbeeld het premierschap beperkt zijn. Tegelijkertijd is er een groot rechter kamp in Italië van mensen die de manier van politiek bedrijven zoals Berlusconi dat altijd deed wel aantrekkelijk vindt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen