Buitenland6 jan '15 18:41

Fenedex: 'In 2015 geen verbetering relatie Rusland- EU'

Auteur: Lisa Spit

Nederlandse ondernemers hoeven in 2015 nog niet te rekenen op betere betrekkingen tussen de EU en Rusland. Dat voorspelt Bart Jan Koopman van Fenedex in BNR Wereldveroveraars.

Foto: ANP
Foto: ANP

"De sancties die door de EU zijn ingesteld lopen door tot halverwege 2015. Dat geldt ook voor de tegensancties van Rusland. Op dat moment zullen we zien of we in een wat meer de-escalerende situatie zijn gekomen. Mocht dat het geval zijn dan hebben we nog een tijdje nodig om wat aan die betrekkingen te doen." De directeur van de belangenvereniging voor de export sector beschouwt 2015 dan ook als een verloren jaar.

Achterkamertjes
Rusland zou het voortouw moeten nemen om de relatie met de EU te herstellen. "Maar eigenlijk maakt het niet uit wie de eerste stap zet. Politiek is vaak een verhaal van de achterkamertjes. Wie daar de eerste stap neemt is uiteindelijk voor de uitkomst niet van belang, als die stappen maar genomen worden", zegt Koopman.

De EU lijkt misschien nog niet klaar een betere verhouding, maar volgens Koopman wil dat niets zeggen. ,,Wat je aan de voorkant ziet, hoeft aan de achterkant niet ook het geval te zijn. Ik verwacht dat de EU best graag zou willen dat die de-escalitie er komt.” De directeur van Fenedex hoort om zich heen dat  Rusland dat ook wil. "Maar Poetin kan zich dat qua gezichtverlies op dit moment niet veroorloven."

Het hele gesprek met Bart Jan Koopman van Fenedex en Jan Siemons van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering is om 19.00 uur te horen in BNR Wereldveroveraars.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen