Buitenland15 dec '14 06:38

Vijf gijzelaars café Sydney vrij

Auteur: BNR Webredactie

Vijf mensen die maandag in Sydney in een café werden gegijzeld, zijn vrij. Eerst kwamen drie mensen uit het centraal gelegen Lindt-café naar buiten en een uur later renden twee vrouwen het pand uit.

Foto: ANP
Foto: ANP

De politie is in contact met de gijzelnemer, een lange zwaarbewapende man. Over de identiteit en de motieven van de dader tast de politie nog in het duister. Catherine Burn van de plaatselijke politie zei dat de onderhandelingen met de dader nog wel wat tijd zullen vergen.

Zelf gevlucht
De vijf mensen die vrij zijn, zijn niet vrijgelaten maar zelf gevlucht, vertelt correspondent Niels Kraaier op BNR. "Het mobiele telefoonverkeer is afgesneden. Het vermoeden bestaat wel dat de gijzelnemer of gijzelnemers in contact staan met de buitenwereld. Ze krijgen aanwijzingen van collega's, mogelijk zelfs in het buitenland, zo wordt gesuggereerd."

Al met al is wel duidelijk komen te staan, zegt Kraaier, dat dit om een goed gecoördineerde actie gaat, en niet om een actie van een eenzame gek.
 

Hooguit dertig gijzelaars
Voor zover bekend is iedereen binnen ongedeerd. De politie gaat uit van één gijzelnemer en hooguit dertig gijzelaars. De dader ging maandagochtend even voor 10 uur het Lindt Chocolat Cafe in het centrum van Sydney binnen. Zijn slachtoffers moesten een zwarte vlag met een tekst in het Arabisch laten zien.

De Australische premier Tony Abbott zei dat het is onduidelijk of de dader een politiek motief heeft. Daar zijn volgens hem wel aanwijzingen voor.

Geen contact met gijzelnemer(s)
“Vanochtend werd een aantal van 50 genoemd”, antwoordt onze correspondent op de vraag hoeveel mensen in het café zijn. “Toen hoorden we 30.  Het is eigenlijk volstrekt onduidelijk hoeveel mensen er precies binnen zitten. Ik zeg gemakshalve gijzelnemers, maar het zou ook om één persoon kunnen gaan. Dat weet men dus niet. Wat wel duidelijk is, is dat dit een zorgvuldig geplande actie is. Dit is niet het werk van een amateur.”

Gerelateerde artikelen