Buitenland16 dec '14 12:54

Gijzelnemer Sydney: 'eenzame gek en notoire lastpak'

Auteur: BNR Webredactie

De manager van het café in Sydney heeft geprobeerd de gijzelnemer te overmeesteren. Dat schrijven Australische media. Het 16 uur durende gijzelingsdrama kwam gisternacht lokale tijd tot een einde. De gijzelnemer, de manager en een klant kwamen om het leven.

Foto: ANP
Foto: ANP

De politie wil nog niet in detail treden over wat er binnen is gebeurd, vertelt correspondent Niels Kraaier in Australië. “De autoriteiten willen nog niets zeggen voordat alle feiten op een rij zijn gezet.”

Notoire lastpak
Wel is er intussen al een stuk meer bekend over de gijzelnemer. Zijn naam is Man Haron Monis, weet Kraaier. Haron Monis is van oorsprong Iranees en 50 jaar oud. “Hij woonde sinds 1996 in Australië, was daar ooit terechtgekomen als asielzoeker, noemde zichzelf sjeik en was een bekende van de politie – een notoire lastpak. Hij is diverse keren opgepakt. Hij was op borgtocht vrijgelaten nadat hij eerder was verdacht van betrokkenheid en nu dus dit.”

'Eenzame gek'
Premier Abbott heeft zich ook in het debat gemengd, gaat Kraaier verder. "Hij probeert te benadrukken dat deze man, de dader, mogelijk niet heeft gehandeld op aanwijzing van bijvoorbeeld IS. Dat werd eerst wel duidelijk verondersteld. Maar hij was toch een eenzame gek. Dat maakt de bevolking wat dat betreft niet minder ongerust."
 

Gerelateerde artikelen