Buitenland28 apr '15 14:17

Executie drugscriminelen Indonesië zou nu echt worden voltrokken

Auteur: Pieter van den Akker

In Indonesië worden negen ter dood veroordeelden waarschijnlijk vannacht geëxecuteerd. Er zijn al ambulances en lijkkisten gesignaleerd en de familie heeft afscheid genomen van de gevangenen.

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

Correspondent Wilma van der Maten legt uit waarom de executies omstreden zijn: "Er wordt vooral getwijfeld aan de eerlijke rechtsgang", begint ze haar verhaal. "Zelfs de advocaat van de twee Australiërs van de zogenaamde Bali-9 groep, een groep van negen jonge mensen die in 2005 met ruim 8 kilo aan heroïne werd opgepakt, zegt dat ze destijds in ruil voor 130 duizend dollar van de rechter 20 jaar celstraf hadden kunnen krijgen."

En zij zijn niet de enigen, weet de correspondent. "Er is ook een Nigeriaan. Die zegt: als ik 20 duizend dollar had gegeven, was ik ook na 20 jaar weer vrij geweest. Zo hapert er aan iedere zaak wel wat."

Wat is er veranderd?
President Joko Widodo denkt, zegt Van der Maten, 'werkelijk dat hij zo een einde kan maken aan het drugsprobleem'. "Hij zegt: we hebben 5 miljoen verslaafden, er gaan per dag 50 mensen dood, dus we moeten nu wat gaan doen. Maar wat hij vergeet te vertellen, is dat de politie en het leger tot over hun oren bij deze handel zijn betrokken. Dus we kunnen vannacht wel deze mensen gaan executeren, wordt hier in Indonesië gezegd, maar morgen gaat de drugshandel gewoon door. Dus wat is er dan eigenlijk veranderd?”

Voor de president is er geen weg meer terug, denkt Van der Maten. “Hij heeft zo hard ‘van de toren staan schreeuwen’ dat deze executies moeten doorgaan dat hij weigert om gratie te geven. Hij wilde er zelfs niet eens over nadenken. Vergeet niet: hij staat politiek heel zwaar onder druk. Het is de partij van Megawati die vindt dat hij al veel te lang heeft gewacht met deze executies. Ze hebben hem verteld dat hij er mee moet doorgaan."
 

'Buitenlanders brengen drugs binnen'
Ook het volk wil het, zegt Van der Maten. "Ze menen werkelijk dat het de buitenlanders zijn die de drugs binnenbrengen. Joko Widodo staat er niet zo goed voor in de opiniepeilingen. Hij is niet echt een heel sterke leider, vindt men hier. Hij denkt dat hij door de doodstraf uit te voeren aan het volk kan laten zien dat hij heus wel sterk is.”

Gerelateerde artikelen