Buitenland4 feb '15 19:00

Grieks worstelen met de Franse slag

Auteur: Thijs Baas

Na een bezoek aan Brussel en Frankfurt lijkt het Griekse onderhandelingspel nu echt begonnen. Terwijl de Griekse premier Tsipras in Brussel sprak met commissievoorzitter Juncker, sprak zijn minister van Financiën Varoufakis met ECB-baas Draghi. De Grieken willen meer tijd en meer financiële ruimte om hun nieuwe beleid op te tuigen.

Die ruimte krijgen de Grieken maar mondjesmaat, meldt Europa-verslaggever Anke Truijen, afgaande op een persconferentie van de Franse president Hollande. Die benadrukte dat de Grieken zich wel aan de Europese regels en afspraken moeten houden, al lijkt er wat ruimte voor een minder streng bezuinigingsbeleid. "Je kunt zeggen dat de onderhandelingen nu echt zijn begonnen voor de Grieken: ze willen op lange en korte termijn meer financiële ruimte krijgen."

Zo willen ze de aflossing van de Griekse schuld graag koppelen aan de groei van de Griekse economie. En op korte termijn willen ze graag het eigen schatkistpapier uitgeven, zegt Anke Truijen. "Ze mogen daarvoor maximaal 15 miljard euro uitgeven, maar nu willen ze toch 10 miljard extra om ook de Griekse banken wat ruimte te geven. Het is zeer de vraag of de ECB daarin meegaat. Er zijn geruchten dat Griekenland dan in geldnood zou komen, dus het zijn hele complexe vraagstukken waar de Grieken mee te maken krijgen."
 

Merkel
Een verzoeningsgesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel lijkt er voorlopig nog niet in te zitten. Tsipras haalde tijdens zijn verkiezingscampagne hard uit naar Merkel en het lijkt erop dat zij hem graag een beetje ziet spartelen en hoopt dat hij dan bedelend bij haar komt omdat hij echt niet anders kan. Maar ze zullen elkaar volgende week bij de Europese top in Brussel ontmoeten. Wel gaat de Griekse minister van Financiën morgen op bezoek bij de Duitse minister Schäuble."

Dat kan nog wel eens een gepeperd gesprek worden: vandaag lekte een document van de Duitse regering uit waarin staat dat Griekenland de bezuinigingen helemaal niet mag terugdraaien en zich gewoon moet houden aan de trojka-afspraken. "Dat document was bedoeld voor de eurozone-diplomaten en ambtenaren en nog niet voor ons. Dus dat wordt morgen een pittig gesprek op het ministerie van Financiën in Berlijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen