Buitenland19 mei '15 19:22

'Gevolgen Duitse spoorstaking nog moeilijk te overzien'

Auteur: Thijs Baas

Logistieke bedrijven krijgen last van de stakingen op het Duitse spoor. Er wordt opnieuw gestaakt, omdat een ultiem overleg tussen de vakbond en de Duitse spoorwegen vanmorgen is geklapt. En deze keer is de staking voor onbepaalde tijd, wat de zekerheid niet ten goede komt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Jeroen de Veth van ondernemersvereniging Evo kan de precieze gevolgen nog niet helemaal overzien, maar het gaat voor een deel om bedrijven die voor handel en productie afhankelijk zijn van het Duitse spoor. "Die hebben er per definitie last van; het zijn bedrijven die bijvoorbeeld chemicaliën, containers, metalen en auto's laten vervoeren en door die stakingen kan dat vertraging oplopen."

Hoewel 70 procent van het goederenvervoer gewoon door kan rijden, zal de 30 procent beperking hoe dan ook een probleem opleveren. Het nieuws is vers, maar de leden van ondernemersvereniging zullen ongetwijfeld van zich laten horen, verwacht De Veth. Eerder al waren er grote stakingen in België en Frankrijk, en dat is al met al niet goed voor de betrouwbaarheid van het spoorgoederenvervoer. "En daar hebben onze leden last van." 

 

De routine van de bedrijven brengt overigens wel met zich mee dat er alert wordt ingespeeld op situaties als deze, bevestigt De Veth. "Er zijn vaak al plannen voor. Waar mogelijk worden buffervoorraden aangelegd en hoe dan ook gaan onze leden met de spoorgoederenvervoerders in overleg over de alternatieven op korte termijn. Een goed alternatief is over de weg, met uitzondering van chemicaliën. En op de langere termijn is ook de binnenvaart een alternatief, hoewel ook die weer risico's met zich meebrengt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen