Buitenland23 nov '15 17:58

'Doelstellingen ontwikkelingshulp in begroting kunnen duidelijker'

Auteur: Sam de Voogt

De doelstellingen van het geld dat Nederland besteedt aan ontwikkelingshulp kunnen duidelijker geformuleerd worden in de begroting. Dat zegt directeur Simone Filippini van Cordaid naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant dat het nauwelijks mogelijk zou zijn om te kijken of ontwikkelingshulp effect heeft.

Dat zou blijken uit de conclusies van een Tweede Kamercommissie die een interne controle van de begroting heeft uitgevoerd en die in handen zijn van de Volkskrant. Filippini is het niet eens met die lezing: "Het gaat niet om of ontwikkelingshulp effectief is, maar dat er in de begroting geen indicatoren staan die het effect van tevoren kunnen meten."

"Alles komt bovendrijven"
Volgens haar wordt er onterecht de indruk gewekt dat het geld - zo'n 4,1 miljard euro - niet goed besteed wordt. "Als de Tweede Kamer het belangrijk vindt (dat de doelstellingen duidelijker geformuleerd worden, red.) dan moet de minister kijken waar ze de Kamer tegemoet kan komen. Maar we moeten niet vervallen in maakbaarheidsdenken."

Volgens Filippini worden er goede resultaten bereikt met het geld dat bestemd is voor ontwikkelingshulp, maar gaat er ook wel eens wat mis. "Dat komt echter allemaal bovendrijven. De Rekenkamer zit er bovenop."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen