Internationale politiek6 jan '15 12:35Aangepast op 6 jul '16 15:08

Serie | Hoe wapenen Finland en Estland zich tegen Poetins dreigementen?

Auteur: Anke Truijen

Met de annexatie van de Krim en de invasie in Oost-Oekraïne toonde de Russische president Poetin zich afgelopen jaar meer vijand dan vriend van de EU en de NAVO. En buurlanden Estland en Finland worden daar behoorlijk zenuwachtig van. Europa-verslaggever Anke Truijen ging kijken hoe deze EU-landen omgaan met Poetins dreigementen. En hoe ze zich hier economisch en militair tegen wapenen.

Rusland gezien vanaf Narva
Rusland gezien vanaf Narva

Estland
Het voormalige Sovjet-staatje Estland verklaarde zich in 1991 onafhankelijk. En dat willen ze graag zo houden. Maar sinds de Russische president Poetin zich bemoeit met Oekraïne  staat die onafhankelijkheid onder druk. NAVO stationeert extra mensen. Estland koopt 44 Nederlandse pantserwagens. En Esten melden zich massaal aan voor het vrijwilligersleger om hun grenzen te beschermen. Wordt Estland Poetin's testcase voor NAVO? Of laat hij NAVO's zwakste regio met rust?

Training Ests vrijwilligers leger, Talllinn
Training Ests vrijwilligers leger, Talllinn

Een kwart van de inwoners in Estland is etnisch Russisch. In de derde grootste stad van het land, Narva, spreekt 96% de Russische taal. De Russen worden nog steeds behandeld als tweederangsburgers. Ze krijgen niet alle rechten die Esten hebben. En in Narva, dat aan de Russische grens ligt, groeit de frustratie omdat de economie op instorten staat. Een ideaal recept voor de Russische president Poetin om 'de Russen te hulp te schieten'. Krijgt Estland zijn eigen Krim?

Narva, Estland
Narva, Estland

Finland
In de EU deelt Finland de langste grens met Rusland. En dat is ook de reden dat Finland geen lid van de NAVO is. Dat zou zorgen voor ruzie met Moskou. Maar nu Poetin zich in Oekraïne weinig aantrekt van nationale grenzen begint Finland weer te flirten met de NAVO. Maar hoe serieus is dit? En zouden wij Finland bij de NAVO willen hebben?

In de eurozone heeft Finland het meeste last van de sancties tegen van Rusland. De helft van de Finse bedrijven is hierdoor geraakt. En toch blijft een meerderheid van de ondernemers die sancties steunen. Want wie heeft de NAVO nodig als je je onberekenbare buurman met sancties zwakker kan maken. En de EU als beschermingsschild kan gebruiken.

Centrum Tallinn, Estland
Centrum Tallinn, Estland

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen