Buitenland21 apr '16 07:20

Ecuador introduceert 'aardbeving'-belasting

Auteur: Sam de Voogt

De nieuwe belastingheffingen moeten de wederopbouw van het land financieren, meent de president Rafael Correa.

Aardbeving Ecuador. Foto's: Arjan Meesterburrie
Aardbeving Ecuador. Foto's: Arjan Meesterburrie

Onderdeel van de nieuwe maatregelen is het voor een jaar verhogen van de BTW van 12 naar 14 procent. Daarnaast moeten mensen met meer dan 1 miljoen dollar aan bezittingen eenmalig 0,9 procent over hun vermogen betalen. Bedrijven zullen eenmalig 3 procent van hun jaarwinst moeten afstaan, en ook de minderbedeelden moeten meebetalen. Wie 1.000 dollar per maand verdient moet een dagsalaris afstaan, bij een inkomen van 2.000 dollar worden dat twee dagsalarissen en bij een maandsalaris van meer dan 5.000 dollar vijf dagsalarissen.

De president maakte de nieuwe maatregelen bekend in een toespraak die op alle tv-kanalen werd uitgezonden. Een handige timing, meent correspondent Arjan Meesterburrie: "Nu de schok nog groot is is het heel moeilijk voor rijken of bedrijven om er tegen te protesteren."

 

Niettemin ging het vlak na de bekendmaking los op social media. Ecuadoranen maken zich druk over de BTW-verhoging, en verwijten Correa de aardbeving te misbruiken. Meesterburrie: "Het gaat sowieso niet zo goed met Ecuador. Mensen verwijten Correa dat hij met een lege schatkist nu de aardbeving gebruikt om maatregelen te nemen die hij toch al van plan was om door te voeren."

Het dodental naar aanleiding van de zware aardbeving in Ecuador is inmiddels opgelopen tot 570. Nog altijd worden ook 176 mensen vermist. In alle getroffen gebieden zijn inmiddels basisvoorzieningen, zoals water, voedsel en medicijnen, aanwezig, maar het volgende probleem dient zich alweer aan: de opvang van daklozen. Zij worden mogelijk opgevangen in een tentenkamp op een oud vliegveld. De opbouw van het land gaat mogelijk nog jaren duren. De kosten voor de wederopbouw worden geschat op 3 miljard dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen