Buitenland26 feb '15 15:01

Timmermans: leveren van wapens aan Oekraïne geen oplossing

Auteur: Eva Oude Elferink

Het leveren van wapens aan Oekraïne zal niet bijdragen aan een oplossing. Dat zegt eurocommissaris Frans Timmermans in BNR De Wereld. "Stel dat ze vervolgens in handen van de separatisten komen? Dan is de ellende niet te overzien."

Oekraïne heeft meermaals bij NAVO-landen en landen uit de Europese Unie aangeklopt voor wapens, maar vooralsnog zonder resultaat. Ondanks herhaalde berichten dat de Amerikaanse regering serieus zou overwegen wapens te leveren, lijkt de kans daarop gering.

Oekraïne heeft zich nu tot de Verenigde Arabische Emiraten gekeerd. Op een wapenbeurs in Abu Dhabi tekende de Oekraïense president Petro Porosjenko daartoe gisteren een overeenkomst. Om wat voor wapens het gaat, is niet bekend.

Schoffeert de Oekraïense president daarmee niet de Europese Unie en de Verenigde Staten? Timmermans, die bezig is met een tour langs alle nationale parlementen en vandaag in Nederland is, vindt van niet.

"Het staat landen vrij wapens aan te kopen. Dat is niet iets wat je een land kunt verwijten. Alleen is de Europese Unie van oordeel, en ben ik ook sterk van oordeel, dat het leveren van wapens vanuit de EU aan Oekraïne bepaald geen bijdrage zal leveren aan het vinden van een oplossing voor het conflict."

Moderniseren
Niet in de laatste plaats omdat het Oekraïense leger er momenteel niet op is toegerust met dergelijk militair materieel om te gaan, zeg Timmermans. "We hebben het over wapensystemen met een dermate niveau van ontwikkeling, die zo gecompliceerd zijn, dat je ze wel kunt leveren, maar dan heb je niemand om ze te bedienen. Dan bereik je dus helemaal niets."

In navolging van Groot-Brittannië is de eurocommissaris van mening dat het Oekraïense leger eerst gemoderniseerd en getraind moet worden. "Daar is in 20 jaar bijna niets aan gebeurd. Dat maak je niet goed door wapens te leveren, dat is helaas een proces dat tijd zal vergen. Maar dat lijkt me een meer verstandige maatregel dan nu op korte termijn wapens te leveren die daar waarschijnlijk niet goed bediend kunnen worden."

Want stel, zegt Timmermans, dat die wapens vervolgens in de handen van de separatisten vallen. "Dan is de ellende niet te overzien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen