'Griekse ruk naar links was onvermijdelijk'
Het eurokritische Syriza heeft de verkiezingen in Griekenland gewonnen. Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de euro? Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie: "De kiezer heeft duidelijk gesproken, dus Syriza heeft een heel stevig mandaat. Je moet hopen dat ze een partner vinden om net die twee zetels bij elkaar te sprokkelen."
Het was een bloedstollende avond, maar uiteindelijk bleek Syriza net geen absolute meerderheid te hebben. De partij heeft nu drie dagen de tijd om een coalitie te vormen.
Afkeur traditionele partijen
Volgens Van Wijnbergen, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, is de uitslag 'deels een afkeur van het beleid, maar ook heel sterk een afkeur van de traditionele partijen'. "Dat laatste zou wel eens goed nieuws kunnen zijn, want dat was natuurlijk een redelijk corrupte groep."
Het is heel duidelijk welke kant partijleider Alexander Tsipras van Syriza op wil, aldus Van Wijnbergen. "Je zou willen dat ze nu niet drie maanden lang gaan bakkeleien over een nieuwe regering. Daar zit niemand op te wachten."
Onderhandelingen al begonnen
Syriza wil niet uit de euro, maar wil wel opnieuw afspraken maken over de voorwaarden van leningen. "De onderhandelingen zijn de facto eigenlijk al begonnen. Je ziet dat er aan beide kanten een beetje speelruimte zit. Hij heeft gezegd dat hij niet alles terug wil draaien, maar wel een ander beleid wil. Hij zal misschien meer op anti-corruptie inzetten, wat heel goed zou zijn. Van de andere kant heeft hij gezegd: die schuld moet helemaal behandeld worden. Dijsselbloem heeft al laten weten dat dat niet kan, maar over een langere looptijd een lagere rente - wat in feite hetzelfde is - valt wel te praten. Ik denk dat aan beide kanten wel wordt gezegd dat ze aan tafel willen."
Geen licht aan einde van de tunnel
Volgens Van Wijnbergen heeft Europa aangestuurd op de richting die de Grieken nu inslaan. "Door veel te hard in te zetten bij die hulp en op geen enkele manier te praten over het herstructureren van schulden. Mijns inziens moest dat wel gebeuren. Door de lokale bevolking geen licht aan het eind van de tunnel te beloven, was dit bijna onvermijdelijk."