Buitenland29 okt '15 14:07

'Verenigd Koninkrijk verijdelt zes aanslagen'

Auteur: BNR Webredactie

De Britse veiligheidsdiensten hebben het afgelopen jaar zes aanslagen verijdeld. Volgens het hoofd van de geheime dienst MI5 is de terreurdreiging in het Verenigd Koninkrijk 32 jaar niet zo groot geweest als nu.

De MI5-chef, Andrew Parker, zegt verder dat Islamitische Staat (IS) aanslagen met grote aantallen slachtoffers wil plegen in het Verenigd Koninkrijk. IS kan volgens Parker snel handelen, doordat de terreurbeweging volop gebruikmaakt van digitale communicatiemiddelen. “We hebben de middelen nodig om toegang te krijgen tot de online communicatie van terroristen, net zoals we vroeger geschreven communicatie en telefoongesprekken konden onderscheppen.”

Volgens correspondent Lia van Bekhoven is er een verband tussen de uitspraken van Parker en de presentatie van een wetsvoorstel dat de geheime diensten toegang zal geven tot het internetverkeer van alle Britten. Het voorstel wordt naar verwachting volgende week gepresenteerd.

Privacy
Van Bekhoven: “Parker wil de weg vrijmaken voor nieuwe regels die nogal ver gaan en volgens critici de privacy van gewone burgers klemrijden. De Conservatieven wilden vorig jaar al dat providers alle internetverkeer van alle Britten zouden opslaan. Toen vond de coalitiepartner dat te ver gaan, maar sinds de verkiezingen hebben de Tories een meerderheid. De verwachting is dus dat het wetsvoorstel zal worden aangenomen.”

Snowden
Dat spionnenbaas Parker zo open is over zijn wens om toegang te krijgen tot het digitale verkeer, heeft te maken met klokkenluider Edward Snowden, die onthulde dat ook Britse diensten in het geheim internetverkeer aftapten. Van Bekhoven: “De geheime diensten willen niet gezien worden als de slechte jongens. Zij willen begrip voor hun werk. Ik denk niet dat ze zo open zouden zijn geweest als Snowden niets had gelekt.”

Gerelateerde artikelen