Buitenland19 nov '15 06:55Aangepast op 19 nov '15 07:13

Van Laarhoven gaat in beroep tegen vonnis Thaise rechter

Auteur: Thijs Baas

Voormalig coffeeshophouder Johan van Laarhoven gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de Thaise rechter. Die oordeelde vorige week dat de Nederlander 20 jaar de cel in moet voor het witwassen van drugsgeld.

Foto: ANP
Foto: ANP

Zolang het beroep loopt mag Van Laarhoven het land niet uit. Dat maakte de beslissing om in beroep te gaan er niet makkelijker op, erkent zijn advocaat Sidney Smeets: "Het was een lastige afweging. Enerzijds omdat voor zowel meneer Van Laarhoven als zijn vrouw, die ook is veroordeeld, zolang het hoger beroep loopt een aantal dingen nog niet in werking kan worden gezet die in Thailand wel van belang zijn. Om bijvoorbeeld in de gevangenis een iets betere status te krijgen. In de vrouwengevangenis kun je bijvoorbeeld op een gegeven moment in het restaurant van de gevangenis aan het werk. Maar dat kan alleen met een bepaalde status. En die status gaat pas lopen als de zaak onherroepelijk is."

Toch is Van Laarhovens bewezen onschuld hem meer waard dan de circa drie jaar die hij zeker nog in de cel moet zitten. Als hij uiteindelijk toch schuldig wordt bevonden, moet de oud-coffeeshophouder het land uit, terwijl zijn vrouw en kinderen in Thailand wonen. En die wil hij liever niet nog langer missen.

Witwassen
Het vonnis is volgens Smeets in strijd met het internationale recht. Van Laarhoven is veroordeeld voor witwassen, omdat hij het geld in Nederland heeft verdiend met verkoop van drugs, ter plekke een legale business. Van Laarhoven's advocaat: "In eerste instantie hoopten wij dat de Thaise rechter gewoon recht zou spreken. En dat heeft hij niet gedaan. Lees je het vonnis, dan zegt de Thaise rechter dat het niet uit maakt wat er in Nederland voor gedoogbeleid is. Het verkopen van cannabis is in Thailand strafbaar. En als je dat in Nederland hebt gedaan, dan heb je dus naar Thais recht een strafbaar feit gepleegd en dan heb je wit gewassen. Iedere Nederlandse coffeeshophouder loopt dus grote risico's als ze nu naar Thailand komen."

Als het vonnis toch stand houdt, lopen bijvoorbeeld ook Amerikaanse cannabis-ondernemers het risico om in Thailand in de cel te belanden. Of eigenaren van seksshops, prostituees, artsen die abortus plegen of helpen bij euthanasie.

Om zeven uur onze correspondent in Bangkok die Johan van Laarhoven gesproken heeft in het ziekenhuis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen