
"We hebben de executies ten uitvoer gebracht'', zei een medewerker van de procureur-generaal iets na middernacht. Volgens de politie verliepen die executies zonder problemen of enig oponthoud.
Niet over tot orde van de dag
Onder de vermoorde gevangenen zijn twee Australiërs, drie Nigerianen, een Braziliaan, een Ghanees en een Indonesiër. Een ter dood veroordeelde Fransman is nog in afwachting van zijn hoger beroep. De executie van een Filipijnse vrouw, Mary Jane Fiesta Veloso, is op het laatste moment uitgesteld. Dinsdag gaf een vrouw zich op de Filipijnen aan bij de politie, die zegt dat zij het brein is achter de drugssmokkel. Volgens de krant Jakarta Post heeft de vrouw verklaard dat ze Veloso, die in Indonesië wachtte op haar executie, had gerecruteerd.
Australië roept uit protest zijn ambassadeur terug uit Indonesië. "We respecteren de soevereiniteit van Indonesië, maar we betreuren wat er is gedaan en kunnen niet gewoon overgaan tot de orde van de dag'', zei premier Tony Abbott.
“Men heeft zeer verontwaardigd gereageerd”, weet correspondent Niels Kraaier in Australië. “Ook de Australische regering is natuurlijk bepaald niet te spreken over wat er is gebeurd. Men had toch gehoopt dat Indonesië zich zou bedenken, maar ja, niet dus.”
Symboolpolitiek
De Australiërs die zijn geëxecuteerd waren bepaald geen lieverdjes, weet hij. “Het waren zware criminelen. Maar daar staat weer tegenover dat ze al bijna tien jaar in de dodencel zaten en in die tijd hebben laten blijken dat ze berouw hebben.”
Kraaier gelooft niet dat ook maar iemand in Indonesië onder de indruk is van het terugtrekken van de Australische ambassadeur. “Ik vrees dat het toch een beetje symboolpolitiek is."
Meer executies
De Indonesische president Joko Widodo heeft het aantal executies sinds zijn aantreden fors opgeschroefd. In januari is onder anderen de Nederlander Ang Kiem Soei ter dood gebracht. Ook hij was veroordeeld wegens een drugsdelict.