Buitenland27 aug '15 09:33

Door Nederland gefinancierd project in Gaza 'compleet mislukt'

Auteur: Eva Oude Elferink

Corruptie, bureaucratie en oorlog zorgen ervoor dat een door Nederland gefinancierd project in de Gazastrook compleet is mislukt. Minstens 2 miljoen euro werd besteed aan steun voor aardbeienboeren, maar nu het project afloopt, is er bijna geen resultaat

Het voornemen van het project klonk nog zo goed: Nederland wilde aardbeienboeren in Gaza helpen zelfstandig te worden zodat zij hun aardbeien ook naar Europa zouden kunnen exporteren. Maar daar is uiteindelijk weinig van terechtgekomen, zegt correspondent Jan Franke.

De lijst met dingen die zijn misgegaan, is lang stelt hij. Zo zijn er in de tijd dat het project liep drie oorlogen gevoerd. "Daarbij is iedere keer ontzettend veel materiaal vernield." Ook kwamen tankers meermaals over de akkers, die bij de grens met Israël liggen, binnen rijden. Al was dat nog niet het grootste probleem, zegt Franke:

 

En dan is er nog de corruptie, die volgens Franke 'welig tiert in Gaza'. "Zo werden er bijvoorbeeld een hoop irrigatiebuizen bij die boeren geleverd waarbij tegen hen wordt gezegd dat die duizend dollar per stuk kostten. Terwijl die boeren weten dat ze diezelfde buizen voor tweehonderd dollar op de markt kunnen kopen. Ergens blijft dat verschil aan de strijkstok hangen."

Haalbaarheid
De haalbaarheid van het project is dan ook al eerder in twijfel getrokken. Zo concludeerde een onafhankelijke, Nederlandse landbouwdeskundige eerder al dat de Europese aardbeienmarkt heel hard en competitief is en dat veel handelaren hier niet zo veel compassie zouden hebben met het feit dat de aardbeien uit Gaza komen. Franke: "Hem leek het beter wat anders te proberen."

Uiteindelijk is ook besloten minder naar Europa te exporteren en meer in de regio zelf, zegt de correspondent. "Dat is vrij goed gegaan, maar de resultaten zijn niet in overeenstemming met de doelen." Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat hem weten 'na te denken' over het al dan niet voortzetten van het project.

Gerelateerde artikelen