Buitenland9 dec '14 07:55

Spanning in VS over rapport martelpraktijken CIA

Auteur: BNR Webredactie

Angst, boosheid en beschuldigingen over en weer in de Verenigde Staten bij het openbaar maken van een rapport over martelingen. Uit onderzoek van de Amerikaanse Senaat blijkt dat de CIA na 9/11 martelmethodes heeft gebruikt in de strijd tegen het terrorisme.

“Het is grotendeels wat we al weten over wat er in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001 in de zogenoemde ‘Oorlog tegen het terrorisme’ is gebeurd”, zegt correspondent Reinout van Wagtendonk.

Waterboarden
“In verhoren, in geheime gevangenissen: het waterboarden, het niet laten slapen van mensen, mensen aan extreme kou of hitte blootstellen wat toen níet, maar nu wel, gewoon martelen wordt genoemd om informatie los te krijgen."

Dan: Kennelijk gaan we ons door dit rapport wel realiseren dat het allemaal nog erger is geweest dan we dachten. Onder andere omdat, hebben de bezoekers van de Senaat kennelijk ontdekt, de CIA dit verborgen heeft gehouden of het naar het Congres en de regering toe in ieder geval een stuk onschuldiger heeft voorgesteld dan wat het was."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen