Buitenland22 apr '16 11:29

Waarheid over 'Keulen' waarschijnlijk nooit helemaal boven tafel

Auteur: Marjan van den Berg

De eerste verdachte van de massa-aanrandingen in Keulen staat vandaag voor de rechter. De Correspondent onderzocht maandenlang wat er gebeurde in Keulen op nieuwjaarsnacht en ontzenuwde heel wat onwaarheden, maar: "het is heel erg moeilijk om één waarheid te vinden".

ANP/EPA
ANP/EPA

De man die vandaag voor de rechter staat, is een 26-jarige Algerijn. Hij wordt ervan beschuldigd een vrouw te hebben bestolen en betast. Het is voor het eerst dat een Keulse verdachte terecht staat voor aanranding; eerdere verdachten stonden alleen terecht voor diefstal. Er zijn in totaal 1.215 aangiften gedaan tegen 130 verdachten.

Georganiseerde misdaad
Over wat er die nacht allemaal precies is gebeurd in Keulen, zijn veel onwaarheden verschenen. De Keulse politiechef had het tegen de BBC over georganiseerde misdaad. Volgens Deutsche Wirtschafts Nachrichten ging het om duizend mannen. Bild had het over 'sex mobs' in héél Duitsland. Die Welt stelde dat de meeste verdachten Syrische vluchtelingen waren die net in Duitsland waren aangekomen.

"Er zijn geen aanwijzingen - vooralsnog, moet ik daarbij zeggen - dat er sprake is van georganiseerde misdaad. Dat kan de politie bevestigen noch ontkrachten", zegt Maaike Goslinga, onderzoeksjournalist van De Correspondent. In opdracht van De Correspondent deden twee Duitse journalisten drie maanden lang onderzoek. Ze voerden lange gesprekken met slachtoffers, getuigen en politiemensen en maakten een tijdlijn met alle gebeurtenissen die nacht.

Vluchtelingen
Dat er veel Syriërs bij de zedendelicten en diefstallen betrokken waren, kregen de journalisten nergens bevestigd, net als het verhaal dat het om duizenden mannen zou gaan. Goslinga: "In het begin waren er heel veel foutieve berichten, gebaseerd op anonieme politiebronnen." Toch leidde 'Keulen' tot een restrictiever asielbeleid en meer geweld tegen asielzoekers. Goslinga: "Daar hebben onze onderzoekers ook naar gekeken. Die hebben gezien dat er meer brandstichtingen zijn, meer geweld tegen asielzoekers. Mensen worden belaagd, er worden zelfs schoten gelost."

Tweederde van de verdachten komt uit Algerije en Marokko. Het gaat, zo zegt Goslinga, om een groep mensen die al langer in Europa woonde en voor problemen zorgde. "De politie in Noordrijn-Westfalen, de deelstaat waar Keulen in ligt, heeft al een tijdje een project dat deze problemen moet oplossen met Noord-Afrikaanse mannen." Deze week bleek uit parlementair onderzoek in Duitsland dat op oudejaaravond was gevraagd om meer mankracht, omdat gevreesd werd dat deze groep voor problemen zou gaan zorgen. Er werd om onduidelijke reden geen gehoor aan gegeven.

Eén waarheid
Het is buitengewoon lastig en misschien zelfs onmogelijk om alle feiten boven tafel te krijgen, zegt Goslinga. "Als je met slachtoffers spreekt en met getuigen, zijn die verklaringen gewoon heel verschillend. De een heeft niks gezien, de ander ziet dat groepen mannen vrouwen hebben omsloten. Het is heel erg moeilijk om één waarheid te vinden hierin, ook voor de politie zelf."

Het was zo druk in de stad, vertelt Goslinga, dat sommige slachtoffers zelf niet eens konden zien door wie ze werden aangeraakt. Camerabeelden zullen daar verder weinig aan toe kunnen voegen. "Dat zegt de openbaar aanklager ook: waarschijnlijk zullen we het nooit helemaal weten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen