Buitenland25 nov '14 14:56Aangepast op 25 nov '14 15:27

Onlusten Ferguson laten dieperliggende problemen zien

Auteur: BNR Webredactie

De felle woedeuitbarsting in de Amerikaanse plaats Ferguson laat zien dat veel problemen van zwarte Amerikanen nog niet zijn opgelost. Vannacht braken in Ferguson rellen uit toen bekend werd dat de blanke politieman die een zwarte tiener doodschoot, niet wordt vervolgd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Bij de rellen zijn ruim zestig mensen gearresteerd. Gebouwen zijn geplunderd en in brand stoken. Ook zijn er schoten gehoord. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

De rellen in de voorstad van St. Louis braken uit nadat een jury had besloten dat agent Darren Wilson niet wordt vervolgd voor het doodschieten van Michael Brown (18) in augustus. Kort na de dood van de tiener was het ook al onrustig in Ferguson.

President Barack Obama riep de Amerikaanse bevolking zich bij de beslissing van de jury in Ferguson neer te leggen, maar zijn oproep haalde in het stadje niets uit.

Wat de situatie in Ferguson moeilijk maakt, is de door blanken gedomineerde politie daar, zegt historicus Maarten Zwiers (Rijksuniversiteit Groningen). “Ik denk dat juist het feit dat een blanke politiemacht daar de dienst uitmaakt in het zwarte stadje, een belangrijke oorzaak is geweest voor het uitbreken van zo veel geweld.”

Dieperliggende problemen niet opgelost
Maar de Verenigde Staten lijden structureel onder raciale spanningen, zegt Zwiers. “The Civil Rights Movement vocht voor integratie van zwarte Amerikanen. Men dacht dat dat gelukt was na de Civil Rights Act in 1964, die segregatie in het Zuiden heeft afgeschaft, en de Voting Rights Act van 1965 die het stemrecht gaf aan zwarte Amerikanen.”

“Maar daarmee waren de dieperliggende problemen in de Amerikaanse maatschappij eigenlijk niet opgelost. Dat zijn problemen als armoede, slecht onderwijs en slechte woonomstandigheden. Dat is veel lastiger op te lossen in een federaal systeem als de Verenigde Staten.”

Obama is er tot dusver niet in geslaagd de gemoederen tot bedaren te brengen. “Ik denk dat hij er juist wel de uitgelezen persoon voor is om deze zaak aan de orde te stellen”, zegt Zwiers. Maar Obama’s middelen zijn beperkt. “Het probleem is natuurlijk ook dat hij het Congres niet mee heeft – het Republikeinse Congres, vanaf 2015 – dus het enige wat hij kan doen is een misschien een soort symbool worden en aan de hand van zijn sterke speechkwaliteiten daar de boel proberen te sussen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen