Buitenland24 nov '14 15:30Aangepast op 24 nov '14 18:52

Amerikaanse Defensieminister Hagel stapt op

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel stapt op. Volgens president Obama heeft Hagel zelf aangegeven dat het tijd is om op te stappen.

Chuck Hagel. EPA
Chuck Hagel. EPA

Hagel blijft op zijn post tot een opvolger is gevonden.

 

Maar verschillende media suggereren dat Hagel in werkelijkheid niet goed lag.

Volgens Russia Today zou Obama Hagel hebben aangespoord af te treden. Hagel wordt niet gezien als geschikte minister om de dreiging van IS in te dammen, schrijft de New York Times.

Hagel is daarmee het eerste kabinetsslachtoffer sinds de regering van president Barack Obama haar meerderheid in de Senaat verloor. Hagel (68) is de enige Republikein in het kabinet van de Democratische president.

'Andere aanpak'
Hagel trad aan als man met militaire ervaring die grote twijfels had over de oorlog in Irak. Hij moest de terugtrekking van het Amerikaanse leger uit Afghanistan en het krimpende budget van het Pentagon begeleiden. "De komende jaren zullen een andere aanpak vergen'', zei een regeringsfunctionaris tegen de New York Times.

Correspondent Reinout van Wagtendonk: “Obama heeft altijd het verhaal gehad dat hij wilde samenwerken met Republikeinen. Dus het was belangrijk dat hij minstens 1 Republikein in zijn kabinet had. Dat was deze Hagel. Maar hij heeft nooit echt goed gepast in het nationale veiligheidsteam van Obama. Hij was een gevechtssoldaat, een sergeant in de Vietnamoorlog. Hij was ook die voormalige Republikeinse senator in het Congres."

Brug
Hagel zou vanwege die achtergrond een goede brug moeten zijn geweest tussen Obama en de militairen in het Pentagon, weet onze correspondent. "Hij was bovendien, en dat was ook belangrijk, net als Obama een criticus van de oorlogen in Irak en Afghanistan. Dat paste dus ook goed in Obama’s beloftes om die oorlogen af te bouwen. Maar in de praktijk viel Hagel gewoon tegen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen