Buitenland18 nov '14 07:34

Zeker vier doden bij aanslag synagoge Jeruzalem

Auteur: BNR Webredactie

Zeker vijf mensen zijn dinsdagochtend gedood voor een synagoge in Jeruzalem. Twee gewapende mannen sloegen toe met messen en bijlen, meldt de Israëlische krant The Jerusalem Post. De politie heeft de daders doodgeschoten.

Foto: Jan Franke
Foto: Jan Franke

Een onbekend aantal mensen is gewond geraakt en wordt in het ziekenhuis behandeld. De politie zei de aanval te beschouwen als een terroristische aanslag. Waarschijnlijk waren de daders Palestijnen, aldus de politie.

Volgens Palestijnse media is de aanslag gepleegd door twee neven van 22 en 27 jaar. De neven, die in een vuurgevecht door de politie werden doodgeschoten, woonden in de wijk Djabal al-Mukaber in het oosten van Jeruzalem. De Israëlische politie gaat er vanuit dat de aanslag door de twee neven is beraamd en niet in opdracht van een terreurorganisatie is uitgevoerd.

Binnengestormd met geweer en bijl
“Twee, naar het schijnt Palestijnse, mannen zijn de synagoge binnengestormd met een geweer en een bijl. Ze zijn op de mensen die daar op dat moment waren in gaan hakken en schieten. Daarbij zijn tenminste vijf doden gevallen”, vertelt correspondent Jan Franke vanuit Israël.

  

Franke staat voor de synagoge waar het allemaal gebeurde.

 

  

Volgens hem is de frustratie 'enorm'. "De mensen zijn ontzettend boos. Zowel op de regering van Netanyahu als op Europese landen. Ze vinden dat beide partijen niets doen om de Joden te schermen."

Kerry: pure terreur
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemde de aanslag dinsdag in een synagoge in Jeruzalem 'pure terreur'. Volgens hem heeft de aanval 'simpelweg geen plaats in het menselijk gedrag'.

Kerry deed zijn uitspraken tijdens zijn bezoek aan Londen. Hij riep Palestijnse leiders op de aanslag, waardoor vijf mensen omkwamen en twee aanvallers werden gedood, te veroordelen.

Veiligheidsregime van Abbas
De Israëlische premier Netanyahu stelt de Palestijnse leider Abbas verantwoordelijk voor de terroristische aanslag. Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg betwijfelt of dat reëel is, maar begrijpt het wel. “Hij zegt dat het gebeurt vanuit de Westelijke Jordaanoever. Die valt volgens de afspraken die zijn gemaakt onder het veiligheidsregime van Abbas. Dus hij moet zorgen dat dit soort dingen niet kunnen gebeuren. En, zegt Netanyahu, het heeft ook te maken met het taalgebruik dat Abbas heeft gebezigd bij de recente rellen rondom de Tempelberg."

"Netanyahu verwijt Abbas dat hij daar opruiende taal heeft gebruikt. De feiten zijn, voor zover ik dat nu begrijp, dat deze en recente aanslag(en) worden gepleegd door aanhangers van Hamas. Die opereren dan vanaf de Westelijke Jordaanoever, maar het zijn niet de mensen van Fatah, van Abbas, die het doen."

Confrontaties
De afgelopen weken is het in Jeruzalem al diverse malen tot confrontaties gekomen tussen Palestijnen en de Israëlische politie. Ook waren er diverse aanslagen met doden.

Buschauffeur dood
Maandag braken in Jeruzalem rellen uit nadat een Palestijnse buschauffeur dood was gevonden in zijn voertuig. Volgens de Israëlische autoriteiten had hij zichzelf opgehangen. Familieleden van de man verklaarden dat de man was vermoord door extremistische Joden. Ook in Palestijnse media werd dat gesuggereerd.

De radicale Palestijnse Hamas-beweging noemde de aanslag in een reactie dinsdag 'een heroïsche daad'. Een woordvoerder sprak van een 'natuurlijke reactie' op de dood van de buschauffeur. Volgens Hamas was de chauffeur slachtoffer van een executie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen