Buitenland28 nov '14 14:34Aangepast op 28 nov '14 16:28

Rigoureus snijden, dan heelt de wond het snelst

Auteur: Thijs Baas

Frankrijk, Italië en België krijgen nog drie maanden van de Europese Commissie om te sleutelen aan hun begroting. Als ze er niet in slagen hun beloftes na te komen, hangen de drie grootste Europese begrotingszondaars verdere sancties boven het hoofd. In totaal houden zeven landen zich niet aan de Europese begrotingsregels.

Het belangrijkste is dat de Commissie zeer zakelijk en helder heeft vastgesteld dat Frankrijk tekort schiet, zegt minister Jeroen Dijsselbloem tegen verslaggever Jaap Jansen. "In de begroting over 2015, maar ook in het lopende jaar, hebben ze te weinig voortgang geboekt en de Commissie wil dat de Fransen in de begroting van 2015 extra maatregelen nemen om dat gat alsnog te vullen. Die tijd krijgen ze, maar we moeten wel heel precies afspreken wat we van Frankrijk verwachten, zowel in de begroting als in extra structurele hervormingen; beide dingen moeten beter."

Met een ruime begroting als die van Frankrijk moet het ook mogelijk zijn om de benodigde maatregelen door te voeren, vindt Dijsselbloem. Het is eerder de vraag of de Fransen er serieus werk van gaan maken. "Het is mogelijk om aanvullende maatregelen te nemen, zoals besparingen en lastenmaatregelen. Ik denk dat de boodschap van de Commissie klip en klaar is: deze landen schieten tekort, moeten meer doen en ze moeten dat nu zelf op korte termijn invullen. Er zijn landen met veel grotere problemen die veel ingrijpender maatregelen hebben genomen en die er inmiddels alweer stukken beter voor staan." 

Het laat allemaal zien dat het soms beter is om snel maatregelen te nemen om de weg naar boven te vinden dan maatregelen eindeloos uit te stellen en op een nulgroei te blijven hangen. "Toen wij dreigden van het tijdpad af te raken heeft Nederland ook 6 miljard extra moeten bezuinigen. Wij kregen niet zomaar een jaar, we kregen een jaar onder voorwaarden van extra maatregelen. Die benadering kiest de Commissie nu ook voor Frankrijk. Bij ons heeft die gewerkt en Frankrijk moet nu eigenlijk hetzelfde pad kiezen, volgens mij werkt dat goed."

Ook Spanje, Portugal, Oostenrijk en Malta kregen een bescheiden oorwassing van de Europese Commissie. Voor Nederland en Duitsland bleef de 'schade' beperkt tot een waarschuwing. "Er zijn grote overschotten op de handelsbalans, waarvan de Commissie zegt dat de investeringen en consumptie meer gestimuleerd moeten worden. Ze zien dit als een zwakte van de economieën."

 

 

In oktober was al bekend dat de drie landen flink op hun donder zouden krijgen van de Commissie, zegt Europa-verslaggever Anke Truijen. "Frankrijk beloofde het begrotingstekort in 2015 onder de 3 procent te krijgen, maar dat komt nu boven de 4 procent uit. Van Italië en België is de staatsschuld veel te hoog, waardoor ze hun structurele tekort niet ver genoeg omlaag krijgen. Ze hebben alledrie een brief geschreven waarin ze hervormingen hebben beloofd en ze krijgen nu drie maanden om te laten zien dat ze echt serieus zijn."

Het lijkt wel of we weer in 2003 zitten, merkt Anke Truijen op. "Er is deze week ook forse discussie geweest binnen de Commissie over de vraag of en hoe Frankrijk nou precies aangepakt moet worden. Maar je kunt landen niet dwingen, zolang ze een eigen begroting hebben; we hebben wél één munt, maar niet één begroting en daar lijkt het toch een beetje op vast te lopen. OESO kwam dinsdag met het advies dat je Frankrijk en Italië toch iets meer ruimte moet geven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen